Zeki KALYA :ŞİMDİ SIRA VERGİ REFORMUNDA

Zeki KALYA :ŞİMDİ SIRA VERGİ REFORMUNDA

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Mehmet Zeki KALYA , “Vergi mümkün olduğunca tabana yayılmalı ve vergi oranları tekrar ele alınmalı, şimdi sıra vergi reformunda” dedi.

Son yıllarda gösterilen ve büyümeyi tetikleyen cesur reformist yaklaşımların vergi konusunda da gösterilmesi gerektiğini ifade eden MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Mehmet Zeki KALYA , ̶
;Vergi mümkün olduğunca tabana yayılmalı ve vergi oranları tekrar ele alınmalı, şimdi sıra vergi reformunda” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülen en kapsamlı kamu alacakları yapılandırması olarak, mükellefler için yeni bir dönem başlatan, ̶
;Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”un uygulamalarıyla ilgili detaylar MÜSİAD Aksaray Şubesinde ele alındı.

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Mehmet Zeki KALYA, ̶
;Hepimizin malumu, yeni kanun, vergi borçları, SGK prim borçları, trafik ve gümrük borçları gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan, kamuya yönelik borçların hemen tamamının yeniden yapılandırılması çalışmalarını içermektedir. Vergi gelirlerinin toplam kamu gelirleri içinde ağırlıklı bir paya sahip olması, vergi konusunun ve yapılan düzenlemelerin ülke ekonomisi ve maliyesi için ne denli önemli olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır”

Vergi meselesinin son derece ehemmiyetli olduğunu belirten Kalya, ̶
;MÜSİAD olarak, ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefleyen misyonumuzla, evvel emirde, kayıt dışılığın önüne geçilmesini ve bu doğrultuda toplumda vergi ödeme bilincinin artmasını arzulamaktayız. Bunun gerçekleşmesi için gereken en mühim unsurlardan biri de elbette ki; bireylerin sahip olduğu vergi ahlakı ve bununla beraber vergi sistemindeki içsel unsurlardır. Ancak bunların da, mükellef lehine yapılacak düzenlemelerle pozitif yönde etkileneceği unutulmamalıdır. Sonuçta, vergiyi elden geldiği kadar geç ödeme arzusu inkâr edilemez bir gerçek ise de, binlerce mükellefin kendi beyanları ve iyi niyetleriyle, sorumluluklarını yerine getirdiği de göz ardı edilmemelidir”

Bazı firmalar borcunu ödeyemez hale gelmişti

Vergi ödeme bilincinde olan birçok firmanın, zaman içerisinde ve özellikle gerek yaşanan son ekonomik kriz, gerek yapılan yeni yatırımlar, gerekse bireysel sorunlar nedeniyle, katlanarak artan vergi borçlarını vaktinde ödeyemez duruma geldiğini belirten Kalya, ̶
;Bunun neticesinde, birçok kişi ve kurumun hem vergi hem de diğer borçları nedeniyle devletin oldukça önemli bir alacağı birikmiş durumda. Bu tablo ise, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği ve dünyaya örnek olan olağanüstü ekonomik performansıyla uyuşmamaktadır”

Yine son yıllarda gösterilen ve büyümeyi tetikleyen cesur reformist yaklaşımlar, vergi konusunda da gösterilmelidir. Nitekim kamu maliyesinde sağlanmış olan disiplini ileriye taşımak için vergi reformu yapmak ve vergi denetimini etkinleştirmek elzemdir. Bu bağlamda, tüm gelirlerin gelir olarak kabul edildiği sistemde, tüm giderlerin de gider olarak kabul edileceği bir metot geliştirilmeli, bu sayede ilgili tarafların hepsi kayıt içine alınarak, vergi mümkün olduğunca tabana yayılmalıdır. Tabii ki, vergi oranları da bu kapsamda tekrar ele alınmalıdır.

İşte bu açıdan, kısaca Yeniden Yapılandırma olarak adlandırdığımız kanun, ihtiyaç duyulan reformlardan biri niteliğinde olup, hem mükellefler, hem de devletimiz için bir milat denecek derecede önemlidir. Zira vergi ve diğer borçlarını ödeme niyetinde olup, mevcut koşullar nedeniyle ödeme yapamayan mükellefler, sağlanan bu kolaylıklar sayesinde borçlarından kurtulabilecektir. Bu manada, yeni düzenleme, mükelleflere yepyeni bir sayfa açmakta ve fırsatlar sunmaktadır.

Ciddi bir gelir akışı sağlanacak

̶
;Kazan – kazan” prensibi ile bu yeni kanun sayesinde, devlet de, tasfiyesi neredeyse mümkün olmayacak olan yüksek miktarlardaki birikmiş alacaklarını, bir nevi faizsiz kredi gibi temin edip, kasasına ciddi bir gelir akışı sağlamış olacaktır. Nitekim şu dönemde böyle bir kaynağı başka yollarla elde etmesi kolay değildir.

Bununla beraber, yeni kanun, bir anlamda Maliye için dosya temizliği anlamına da gelmektedir. Bu şekilde, ihtilaflı dosyalar önemli derecede azalacak ve mükelleflerle barış sağlanacaktır. Bu barış süreci bile, moral motivasyona doğrudan bağlı olan ekonomiye ve iş dünyasına olumlu yansıyacaktır. Kafasından bu sorunları atacak olan işadamı tüm hesaplarını, planlamalarını geleceğe doğru yapacaktır.

̶
;Kamu alacaklarını yeniden yapılandırma çalışmaları, bizce son derece isabetli, zamanında ve yerinde olmuştur” diyen MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı, ̶
;Türk iş dünyasının önemli bir kesimini temsilen, tasarının hazırlıklarına aktif olarak katılmamız da bizi ayrıca ziyadesiyle memnun etmiştir.Nitekim, konunun muhataplarının sürece katılmasının sağlanması, çalışmaların etkinliği açısından büyük önem taşımış, Yeni kanunun iş dünyasında olumlu karşılanmasına vesile olmuştur”

Yargıda işyükü azalacak

Yeni sürecin önemli katkılar sağlayacağını söyleyen KALYA, binlerce dosyanın biriktiği, çözümsüzlüklerin adeta kader haline geldiği yargıda, iş yükünde ciddi bir rahatlama olacağını anlattı.

Sadık Mükellefin Hakları Gözetilmeli

KALYA, ̶
;Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer husus ise; yükümlülüklerini yerine getirmemiş olanları teşvik eden bu düzenlemeler uygulamaya konulurken, borçlarını zamanında ve eksiksiz olarak ödemiş ve ödeyen mükelleflerin kendilerini haksızlığa uğramış hissetmelerinin önüne geçilmesidir” diyerek borçlarına sadık mükelleflerin de haklarının gözetilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu bağlamda, araç kasko sistemlerindeki hasarsızlık indirimi veya primi uygulamasına benzer bir anlayışla, düzenli ödeme yapan sorumluluk sahibi mükellefleri mükâfatlandırıcı ve onların haklarını koruyucu adil bir mekanizmanın tesisi de önemlidir. Burada güven ve adalet mekanizmasının sarsılmaması en büyük arzumuzdur.

Yeniden Yapılandırma kapsamındaki düzenlemeleri, elbette ki; mali sistemde çok büyük bir adım olarak değerlendirmekteyiz. Fakat bundan sonra da, kamu harcamalarına kaynak sağlamak gibi çok kritik bir işlevi olan vergi gelirlerinin toplanmasında bugüne kadar yaşanan sorunların tekrarlanmaması için de iyileştirme ve denetim çalışmaları yapılmalıdır.

Bu da, Türk vergi sistemindeki aksaklıkların giderilerek, herkesin vergi mükellefi olmasını sağlamak ve belge düzenini yerleştirmek anlamına gelmektedir. Bu noktada, denetimlerin etkinliği, ödememenin caydırıcılığı ve tahsilât verimliliği arttırılmalıdır.

Ayrıca, vergi sistemi herkesin anlayacağı şekilde basitleştirilmeli ve kayıt dışılığa neden olan vergi uygulamalarından kaçınılmalıdır.

İş alemine doping

KALYA, yeni düzenlemelerin, özellikle küresel kriz sonucunda yükümlülüklerini yerine getirememiş iş alemi için yeniden ayağa kalkmak bağlamında bir doping anlamına geleceğine inandıklarını söyleyerek, bu durumun firmaların borçlarından kurtulup atılım yaparak ekonomiye canlılık kazandırmalarını da beraberinde getireceğini belirtti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.