NEVZAT PALTA “ÇEVRE EYLEM PLANINI SADECE AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN DEĞİL KENDİ GELECEĞİMİZ İÇİN YAPIYORUZ”

NEVZAT PALTA “ÇEVRE EYLEM PLANINI SADECE AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN DEĞİL KENDİ GELECEĞİMİZ İÇİN YAPIYORUZ”

Çevre ve Orman Bakanlığı adına Cengiz Taylan Baykara, Aksaray Belediyesi adına Belediye Başkanı Nevzat Palta ve Bölgesel Çevre Merkezi REC adına Hande Özüt tarafından ortaklaşa ‘İşbirliği Niyet Belgesi’ imzalandı.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) finansmanıyla ve Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Ofisi tarafından, Aksaray Belediyesinin koordinasyonunda yürütülecek olan Aksaray Yerel Çevre Eylem Planı’nın(YEÇEP) Başlangıç Toplantısı yapıldı.
Aksaray Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan toplantıya, Aksaray Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Rektör Vekili Hatip El Hatip, Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Ofisinden Hande Özüt, Dr. Nuran Talu, A.Eren Öztürk, Çevre ve Orman Bakanlığından Cengiz Taylan Baykara, AGİAD Başkanı Reha Güven, Bazı daire müdürleri, İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi “Bugün Aksaray’ımız için önemli günlerden biri. Tabi sonuçta Aksaray demek Türkiye demek, Türkiye demek Dünya demek. Çevre ve Orman Bakanlığı, Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Ofisi ve Aksaray Belediyesi arasında imzalanacak olan Yerel Çevre Eylem Planı Aksaray Uygulaması “İşbirliği Niyet Belgesi”ni imzalıyoruz.
Yerel Çevre Eylem planı niye önemli? Sonuçta Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde bizlerin mutlaka yapması gereken çalışmalar. Ama bunu sadece Avrupa Birliği ile endekslemenin ben pek doğru olmayacağı kanaatindeyim. Öyle veya böyle sonuçta biz bu dünyada yaşıyorsak, bu ülkede yaşayıp bu havayı soluyorsak sonuçta birilerinin de demesi gerekmiyor. Bu ortamı ve çevreyi mutlaka korumamız gerekiyor. Sahip çıkmamız gerekiyor. Bizden sonraki insanlara yavrularımıza, torunlarımıza daha güzel bir çevre ve daha güzel bir dünya bırakmak bizim boynumuzun borcudur. Aksaray belediyesi veya belediyeler olarak çevreyle ilgili mutlaka birçok şeyler yapıyoruz.Altyapı hizmetlerinden tutunda kanalizasyondur, yoldur, kaldırımdır, köprüdür, çevre düzenlemesidir.Bunları yapıyoruz. Bütün bunlarda daha önemli olan içinde bulunduğumuz ortamın çevreninde daha yaşanabilir gelmesini sağlamakta bizlerin yani hepimizin görevidir. Bu işe gönül vermiş meseleyi bilen ve duyarlı olan bütün insanların, bütün haklımızın, kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum örgütlerinin ortak derdi olmalıdır. Çünkü sahip olduğumuz bu çevreler hepimizin ortak değeridir.Şöyle bir bakın eğer içilebilir ve kullanılabilir bir su olmasa halimizi bir düşünün.Bazen arıza oluyor biz su kesintisi yapıyoruz.Hani bir şey ancak yok olduğunda kıymeti anlaşılır.Şu anda havayı teneffüs ediyoruz.Allah vermesin bir anda havayı teneffüs edemediğimizi düşünün.O zaman havanın ne kadar kıymetli olduğunu anlarız.Havanın kirli olması insanların dünyasını alt üst ediyor.Dolayısıyla bu hassasiyeti hepimizin koruması gerekiyor.Su, hava, çevre, yeşil, orman, insanların ortak değeridir.Bunları hep beraber elbirliği içinde korumamız ve bizden sonra ki nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız.”
Çevre ile ilgili başlangıç toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantının çok iyi ve faydalı olacağı kanaatindeyim. Yaklaşık 12 ay gibi bir süre içinde belli periyotlarla toplanılacak.Bunların paydaşları belirlenecek.Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, katılımcıların ve paydaşların oluşacağı toplantılarla Aksaray’ımızı için bir eylem planı ortaya konmuş olacak.Bu şu anda Trabzon, Mardin ve Aksaray pilot bölge olarak seçildi.Buda bizim ve Aksaray’ımız açısından çok önemlidir.Sonuçta burada ortaya konulan güzel çalışmalar ve başarılar akabinde diğer şehirlere de örnek olacaktır.Aksaray’da yapılacak çalışmaların, Aksaray’ımıza,ülkemize ve dünyamıza hayırlı olsun diyorum.

ÜÇLÜ PROTOKOL İLE İŞBİRLİĞİ NİYET BELGESİ İMZALANDI

Çevre ve Orman Bakanlığı adına Cengiz Taylan Baykara, Aksaray Belediyesi adına Belediye Başkanı Nevzat Palta ve Bölgesel Çevre Merkezi REC adına Hande Özüt tarafından İşbirliği Niyet Belgesi imzalandı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Cengiz Taylan Baykara “Bölgesel Çevre Merkezi tarafından yürütülmekte olan çevre alanında kapasite geliştirme projesi Aksaray ili yerel çevre eylem programı hazırlanmasına ilişkin başlangıç toplantısını düzenlemekteyiz. Bakanlığımız ile tüm dünya arasındaki çevre konularına ilişkin her türlü iş ve işlevin genel koordinasyonundan sorumlu bir birimin amiri olarak Aksaray’dayım. Biliyorsunuz AB tarafından ülkemizde dâhil olmak üzere aday ülkelere tahsis edilen fonlar 2

7 yılından itibaren kısaca İPA olarak adlandırdığımız katılım öncesi mali yardım aracı programı kapsamında aday ülkelere tahsis edilen fonlardır.Bu İPA programının toplamda 5 ana bileşeni mevcuttur.Bunlardan bir tanesi ve ilki ise kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi olarak adlandırılmaktadır.Biz Bakanlık olarak bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yararlanması için 2

7 yılı başında Avrupa Komisyonunda bir proje önerisinde bulunduk.Bu projemiz komisyon tarafından kabul gördü.Projemizin ismi çevre alanında kapasite geliştirme projesi.Projemizin nihai faydalanıcısı Çevre ve Orman Bakanlığı ile diğer çevreden sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarıdır.Projemizin uygulayıcı kuruluşu ise kısa adı REC dediğimiz Bölgesel Çevre Merkezidir.Projemizin toplam ömrü 3 yıldır.Toplam bütçesi ise 3 milyon Avro tutarındadır.Projemizin tanıtıldığı ve faaliyetlerinin nasıl takip edileceği başlangıç toplantısı 2

9 yılı Nisan ayında gerçekleştirilmiştir.Burada bulunma sebebimiz seçilecek 3 ilimizin yerel çevre eylem planlarının hazırlanması olarak kurgulanmıştır ki bu illerimiz Aksaray, Mardin ve Trabzon’dur.
Kısaca YEÇEP olarak adlandırdığımız yerel çevre eylem programları aslında bir yöre ya da bir kentin halkının o yöre ya da kentteki çevresel yatırımların planlamasına katılımlarını teşvik eden en önemli araçlardır. YEÇEP programları kapsamında bir yörenin çevresel anlamdaki önceliklerinin belirlenmesi ve bu öncelikleri hayata geçirecek eylemlerin listesinin oluşturulması hedeflenmiştir.

DR TALU “AKSARAY SU AÇISINDAN ALARM VEREN ŞEHİRLERDEN BİRİSİ”

REC Türkiye Ofisinden Dr. Nuran Talu “ Biz kendimiz çevreyle ilgili koşullarla özellikle yerel düzeyde baş etmek zorundayız. Baş edeceğimiz konun boyutları da çok fazla. Çünkü ülke çok büyük bir ülke. Üstelik sadece belediye hizmetler ya da kentsel çevre kirliliği hizmetleri gibi bakmamak lazım: Ufukta neler var bunları görmek lazım. Genel anlamda bakıldığında kentsel çevre sorunlarının ötesinde Aksaray’ın seçiminde daha çok ufuktaki vizyon vardı. Ülkemizin yerel düzeyde bazı sorunlarına hâkimiz. Aksaray su açısından alarm veren şehirlerden bir tanesi. Belirli bir vizyonla enerji yatırımlarıyla ve diğer sektörel yatırımlarla gelişmekte olan bir kent. Sadece kentsel sorunları değil, il kapsamında havzalarda, özel koruma bölgelerinde birçok yapmamız gereken konu var. Bunu tek başımıza Ankara’dan yazdığımız zaman Ankara’lı bürokratlar olarak yıllardır benim deneyimlerim böyle mutlaka atlıyoruz. Önceliklerimiz yanlış tespit ediyoruz bazen. Bazen de kaynaklarımızı yanlış yönlendiriyoruz. Onun için en doğrusu YEÇEP gibi yani yerel çevre eylem planları gibi modelleri kullanmak gerek.Tabi yine belediye başkanımız söyledi biz bunları AB için yapmıyoruz kendimiz için yapıyoruz.”

REC YETKİLİSİ ÖZÜT “AKSARAY’DAKİ YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN HEP BİRLİKTE PLAN YAPIYORUZ”

REC adına söz alan Hande Özüt “Ben burada bir konun daha altını çizmek istiyorum. Gerçekten AB’nin bir desteği ve ivmesiyle bu işe başlıyoruz ama konuşmacılarında söylediği gibi Avrupa Birliği için değil, kendimiz için, Aksaray için. Hep birlikte Aksaray’ın çevresi için Aksaray’da ki yaşam kalitesini yükseltmek için hep birlikte bir plan yapıyoruz. Belediyenin koordinasyonunda ve diğer ilgili tüm kuruluşların katılımıyla açılış toplantısına katılan herkese çok teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.