Muhtarlık seçimleri yeniden düzenlenmeli

Mahalli seçimlerde çok farklı bir yanlış ve uygulama olan Muhtarlık seçimleri yeniden düzenlenmeli.

Muhtarlık seçimleri demokratik uygulamalara tamamen ters bir seçim sistemi. Yüksek seçim kurumu mu bunu düzenliyor, yoksa Meclisten çıkan bir kanunla mı düzenleniyor net bilmiyorum. Ama muhtemelen meclis tarafından düzenleniyorsa bir daha ki, seçimlere aşağıda anlatacağım yanlışlar düzeltilmeli. Bu mecliste kanunla düzenleniyorsa, bir kanun önergesi ile düzeltilebilir.
Önüne gelen muhtar adayı oluyor, demokratik bir ülkede elbette olsun. Ama bunun bir yasal düzenlemesi olmalı, oy pusulası muhtar adayı tarafından değil diğer seçimler gibi sandık memurlarının vereceği seçim oy pusulası ile verilmeli.
Eline bir demet kâğıt alan sandık arkasına geçip oy pusulası koyuyor. Bir başkası geliyor öbürünün oyunu cebine koyup çalıyor. Seçim sonuna kadar muhtarlar arasında kedi sıçan kovalamacası yaşanıyor. Ben bunu bir çözümle anlatayım sizde bana hak verin.
Siyasi partilerin oy pusulalarının olduğu gibi muhtarlar içinde oy pusulası olmalı. Aday olacak muhtarlar seçim kuruluna ihtiyar heyeti ile seçim sürecinde verilecek bir takvime göre müracaat ederek listelerini vermeli. Hatta masrafları adaylardan alınmalı, bunlar için oy pusulası hazırlanmalı.
Seçmenlerde Muhtar için kullanacağı oy pusulalarını koynunda, cebinde veya cüzdanında getirmemeli. Seçmene dışarda ve evlerde oy pusulası dağıtıldığı gibi oy atılacak perde arkasındaki masanın üzeri muhtar oy pusulaları ile dolduruluyor. Seçmen oy pusulalarını koyacak yer bulamıyor. Buna mukabil dakikada muhtar aday ve yakınları salona girerek oy pusulasının olup olmadığını kontrol ediyorlar. Aslında mesele oy pusulası kontrolü değil, birbirlerinin oylarını perde arkasından çalıyorlar.
Mahalli seçimlerde oy kullanımı fazla olduğu için seçmenin oy kullanmasına da engel olunuyor. Eğer oy pusulası seçim kurulunca verilmiş olsa ne bu kargaşa olacak nede bu kargaşa yaşanacak.
Bir başka yanlış ise seçime giren partilerin oylarına zarar oluyor. Perde arkasına konan oylar bilinçsiz seçmen tarafından parti oy pusulalarının içine de konduğu için oylar iptal ediliyor ve zararını partiler görüyor.
Benim görevli olduğum sandıkta en az muhtar oyunun da içine konmuş on oy iptal edildi. Oy pusulasında kullanılan oyların hangi partiye atıldığına baktığımda Ak Parti adayı Haluk Şahin yazgıya kullanıldığını gördüm.
Hatta bazıları da İl Genel meclis oy pusulası içine konan oylarda yine Ak Parti oyları idi. Tahmini bir hesaplama yaptım bunca sandıktan her sandıktan böyle 8 oy iptal edilse bunların ortalama altısı Ak Parti oyları. Toplam tahmin etsem Aksaray en az Ak Parti oyları 4 binin üzerinde böylece iptal edilmiştir.
Neden Ak Partiye gitsin derseniz iptal oylarından bunu anladım. Belli yaşın üstünde bilinçli kullanılmayan insanlar genelde Ak Partilidir. Muhtar oylarının ayrı kullanılacağını ya da muhtar adaylarının dağıttığı oylar olduğunu bilmedikleri için perde arkasından aldıkları muhtar oylarını seçmen kâğıtları içine koyduklarını bizzat gördüm.
Bu düzenleme yapılmazsa Muhtar seçimi muhtar adaylarının kendilerine zarar verdiği gibi seçime giren partilere de zarar vermektedir.
Seçmenlerin oy kullanmasında yanlışlık yapmamaları için bu sistem yeniden düzenlenerek oy pusulası seçim kurulu tarafından belirlenirse seçmen düzenli oy kullanmış olur. Muhtarlık seçimleri kontrol altına alınmış olur, bundan herkesin memnun olacağı kanaatindeyim. Bu mutlaka yeniden düzenlenmesi gereken bir durum. Teknolojik bir çağda hala çağ dışı bir seçim sistemi olmamalı.



Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.