Eskil yaylaları mahalle olmuş!

     Geçtiğimiz günlerde Eskil ilçemize gittim. Eskil her geçen gün şehir kimliğine kavuşmayı sürdürüyor. Eskil sadece merkezden ibaret değil, 70 civarında yaylası var. Bu yaylalar mevcut mahallelerden her birisine bölgesel olarak bağlı. Yaylaların birçoğu merkeze nerede ise 50 km. mesafede uzaklar. Bu yaylalara anında hizmet götürmek çok zor olsa gerek. Zaten yaylaların çoğuna bugüne kadar yeterli hizmet götürülememiş. Ne zamana kadar mevcut başkan Niyazi Alçay’ın başkana olana kadar.

     İsterseniz ben önce sizlere Eskilin kısa tarihçesinden bahsedip. Sonra gördüklerimi sizlerle paylaşayım.

Eski kaynaklarda daha ziyade Eski İl olarak geçen Eskil’in ilk kurulduğu yer bugün Gavuröreni olarak bilinen ve İlçenin daha kuzeyinde, Tuz Gölü’nün yakınında bulunan mevkiidir. Anadolu Selçuklu Hâkimiyeti ile birlikte Sultan II. Kılıçarslan tarafından Eskil ve çevresine Türk boyları yerleştirilerek bölge Türkleştirilmiştir. Selçuklular zamanında Eskil’in Karaman Vilayetine bağlı Esb-Keşan Kazalar grubuna merkezlik yaptığı İstanbul Başvekâlet Arşivi İl Yazıcı defterinde belirtilmektedir. Geniş yerleşim yerlerine sahip Eskil’de tarihi kalıntılara rastlanılmaktadır. Böğet Köyü, Ortakuyu, Köşk, Hüyüklü, Mutlu, Çulfa, Sağsak ve Tosun Yaylalarında höyükler mevcut olup, mimari eser kalıntılarına rastlanılmaktadır. Ortakuyu yaylasında Bizanslılardan kalma Tiyatro kalıntıları bugünde mevcuttur. Bağdat yolu olarak bilinen tarihi yolun taş döşeli kısımlarına Bayramdüğün mevkisinde de rastlanılmaktadır. Eskil Merkezinde Selçuklular zamanından kalma Ulu Camii mevcuttur. Eskil 1929 yılında belde statüsüne kavuşmuştur. Aynı tarihte Eskil Belediyesi kurulmuştur.

İlçenin yüzölçümü ise; 1.600 km²’dir. Mevcut yüzölçümünün 450 km²’si yerleşim alanları, 650 km²’si ekilebilir araziler, 500 km²’si mera arazilerinden oluşmaktadır. Tamamen düz bir ova üzerine kurulu bulunan Eskil’de doğal su kaynakları, dağlar ve tepeler bulunmamaktadır. İklimi karasal iklim olduğu için yazları sıcak ve kurak, kışları sert ve soğuktur. Doğal bitki örtüsü steplerdir. İlçe merkezinin kuzeyinde Tuz Gölü’ne kadar olan saha bataklık ve sazlık durumundadır.

    Eskil ilimizin tarım ve hayvancılık alanında büyük potansiyele sahiptir. Dolayısı ile merkez ve yaylalarında hayvancılık üst düzeydedir. Tarımda her geçen yıl yeni tarım ürünleri ekilmektedir. Son zamanlarda yonca ekimi de başlamış bulunmaktadır.

      Eskil merkezini dolaşıp bazı dostlarla hasbihal yaptıktan sonra Belediye Başkanı Sayın Niyazi Alçay’a uğradım. Biraz hasbihal ettikten sonra yeni projelerinden bahsetti, ben bu projelerini ileriki günlerde paylaşmak istiyorum biraz daha netleşsin istiyorum.

      Başkanla beraber eski Belediye binasında tadilatı devam eden Meslek Yüksekokulunu birlikte gezdik. Burada harıl harıl çalışma devam ediyor. Başkan Alçay’ın anlattığına göre Haziran ayına bitirilip yeni öğretim yılında öğrencilerin hizmetine sunulacağını söyledi.

       Buradan sonra birlikte merkez mahallelerini dolaştık. Gerçekten çorak ve çamur bir bölge olan Eskil mahalleleri süper bir şekilde çamurdan kurtulup her yer parke taş ile döşenmiş. Birkaç bölgede bu yaz tamamlanacak dedi. Hemen hastanenin ilerisindeki 2 etap Toplu konuta gittik. 127 kişi kurasını çekmiş ve inşaat bitmek üzere ve yazın sahiplerine teslim edilecek. Arazi tahsisi yapıldıktan sonra yeni konutların inşa edileceğini bize anlattı.

     Daha sonra beraber bazı yaylaları birlikte gezdik ve vatandaşlarla görüştük. Vatandaşlar gerçekten başkana nasıl teşekkür edeceklerini şaşırdılar. İnanın yaylalara bu mevsimde bırakın araçla girmeyi yaya giremezken yaylaların ana bağlantıları dışında tüm sokaklarını asfaltlamış ve vatandaşın ayağı çamurdan kurtulmuş.

      Okulların avlu bahçeleri, camilerin çevreleri ve mezarlıklarının çevre düzenlemesini de yaparak yaylaları yaylalıktan çıkarıp mahalleye dönüştürmüş. Aslında eskilin yaylaları darmadağın ve çok uzak bölgelerde olmasına rağmen hizmet götürmek çok zor. Ama Alçay hizmet götürmediği yayla bırakmamış. Birkaç yaylanın ara sokakları kaldığını bu yaz tamamlayacağını bize iletti.

     Ne diyelim iş bilenin kılıç kuşananın, çünkü yayalarda konuştuğum hemşerilerimiz biz bugüne kadar ne hizmet gördük nede böyle bir çalışma dediler. Hatta beklemedikleri hizmeti ayaklarına Alçay getirdiğini ve artık Eskilde ağalık devrinin bittiğini bizzat belirttiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.