Bölgemizin geleceği ve KOP Projesi

KOP (Konya Ovası Projesi) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; başlangıçta Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle, bu projelerin kapsadığı bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak üzere, 2011 yılında çıkarılan 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Bu projeye  6 Haziran 2016 tarihli ve 2016/8870 sayılı kararname ile Nevşehir ve Yozgat, 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı kararname ile de Kırıkkale ve Kırşehir illeri eklenmiştir. Başlangıçta 4 vilayetimizle ilgili olan proje  sonradan eklenen 4 vilayetle  iç Anadolu bölgemizdeki 8 vilayetle ilgili hale getirilmiştir.

  Kop projesi kapsamında olan iller genelde karasal iklime tabi olup az yağış alan bölgedir. Bu iller içinde de en az yağış alan bölge Tuz Gölü havzası, yani Aksaray vilayeti bölgesidir.  Bölgede modern tarım yapılması için araştırma, geliştirme, planlama, projelendirme, izleme, değerlendir ve koordinasyon yanında  en fazla tarımsal eğitim yanında sulamada kullanılacak suya ihtiyaç vardır. İç Anadolu bölgesi akarsu kaynakları açısından yetersiz bir bölgedir. 80 li yıllardan itibaren  köylere elektrik getirilmesi nedeniyle yer altı suları yaygın ve bilinçsiz bir şekilde su hiç bitmeyecekmiş gibi kullanılması nedeniyle, Aksaray bölgemizde (Eskil, Sultanhanı, Eşmekaya, Yapılcan, Yenikent) takriben 80-100 metre kadar yer altı suyu çekilmiş. Sinnelik yaylasında bulunan önce dikmen vb obruklar, sonra da  son 15 yıl içinde Çıralı, Meyilin Deniz gibi çok suyu bulunan obruklar kurumuştur.  Eskil merkezinde yeraltındaki suların yüzeye çıkarak aktığı pınarlar vardı. Bunlar Tuz Gölü'ne dökülürdü. Obruklar ile birlikte pınarlarda kurumuştur. Karapınar ve Sinelik Yaylası bölgesinde çöküntüler nedeniyle obruk sayısı artmaktadır. Birleşik kaplardaki sistematik gereği yer altı su seviyesi Tuz Gölü'nden aşağıya indiği için tuz gölündeki tuzlu su yer altı su bölgelerine akarak seviye eşitlemesi yapmaktadır. Kuyusundan tarlasını sulayan çifçilerimiz  tuzlu su ile tarlalarını sulamaktadır. Tuzlu su belirli bir süre kullanıldığında tarlaları çoraklaştıracağından tarlalar verimsizleşecektir. Bu şekilde suyun kullanılması durumunda ve bölge dışındaki havzalardan bu bölgeye su getirilmediği taktirde yer altı suyu ile birlikte tuz gölünün suyu da bitecektir.

Karapınar tarafından yer altından akarak gelerek  sular Çağlak, Güneşli  köyleri bölgesinden itibaren  yüzeye çıkan, Böğet Köyüne kadar ki alanda tabi göl halin de idi. Bu bölge  kuş cenneti idi. Bu sular için Böğet köyünde baraj seti yapılmıştı. Şimdi bu sulardan eser kalmadı: Böğet içecek su bulamadığı için Eskil merkezinin suyundan buraya evlerde kullanılmak üzere bir hat bağlanıldığı duydum.  Bölgenin en hayati sorunu su sorunu. Su olmadığı taktirde KOP projesinin uygulanmasının önemli bir faydası olamaz. Su hayattır. Suyun olmadığı yerde hayat da olmaz. Hiçbir şey de olmaz.

Ülkemizin kuzeyinden, güneyinden, doğusundaki su havzalarından buraya mutlaka su getirilmesi elzemdir. Bu bölgeye su gelmesi için bu projesi savunacak hükümet programı haline getirerek yatırım yaptıracak güçlü, sözü geçen siyasilere ihtiyaç olduğu hususu izahtan varestedir. İç Anadolu bölgemizde iktidar veya muhalefet olacak partilerden seçilen milletvekilleri güçlü olması yanında, bölge milletvekilleri müştereken ve uyumlu olarak bu projeye hayatiyet kazandırmaya, hükümet programı haline getirmeye çalışmak zorundadır. Seçilecek milletvekillerinin bazılarının bakan olacak seviyede nitelikli donanımlı olması da projeye  işlerlik kazandırılmasında önemli etkisi olacağından milletvekili seçiminde kop bölgesinde seçmen tarafından  bu olguya mutlaka uyulması gerekir.

Bize göre; KOP projesi: otobandan, boğaz köprülerinden, oto yollardan, boğaza yapılan tüp geçitten, hava alanından, demiryolundan çok daha önemlidir. KOP Bölgesi sulandığı zaman Türkiye’yi besleyecek kadar tarımsal ürün almak mümkündür. Yaşamın üç temel unsurundan biri hava, biri su, biride gıdadır. Bunlar olmadığı zaman hayatiyet olamaz. Bu nedenle yatırımların önceliği KOP bölgesinin ihtiyacına yönlendirilmesi zorunluluğu vardır.  Sulu tarımda modern tarım teknikleri kullanıldığında 30 kata kadar rekolte artışı yaşanabileceğinden bu bölgede oluşan artık sermaye ülkenin kalkınması içim lüzumlu olan finansmanı da yani yerli yatırımlık  ihtiyaç duyulan sermayeyi de  oluşturarak karşılayacaktır. 

Ozan tabakasının delinmesi, küresel ısınma ve kutuplardaki buzulların erimesi nedeniyle ülkemizin aldığı yağış miktarı  her geçen yıl biraz daha azalmakta, yağışlar mevsiminden ziyade zamansız ve düzensiz olmaya başladığından elimizdeki su kaynaklarını  israf etmeden ve verimli bir şekilde kullanmak mecburiyetindeyiz. İç Anadolu bölgesinin düzenli yağış almasına katkı vermesi açısından ekilip dikilemeyen yerlerle, kullanılmayan boş arazilerin yaz kış yeşilliğini kaybetmeyen çam ve gürgen, pelit, meşe gibi ekonomik değeri olan orman ürünü ile ağaçlandırmak mecburiyetimiz var. Bunlar yapılmadığı taktirde bölgede su bitince hayatta bitecek bölge insanı su olan yörelere akın edecek, göç edecek, bölge çölleşecek, hem insanımız için hem de ülkemiz için felaket olacaktır. Bu seçimin  bölgenin  makus talihi değiştirmeye başlamak  için bir fırsat olmasını temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.