Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Açılıyor

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Açılıyor

Gülağaç ilçesinde Aziz Mercurius Yeraltı Şehri turizme açılıyor

Milattan sonra 25
′li yıllara ait olan Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’nde bulunan iskeletler tasniflendi, temizlendi ve şehrin turizme açılması için hazırlıklar başladı.

Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’nde uzmanlarca gerçekleştirilen kurtarma kazıları tamamlandı.

Aksaray Müze Müdürü ve Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Kazı Başkanı Yusuf Altın, Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’nin Kapadokya bölgesinde, Gülağaç ilçesine bağlı Saratlı beldesinde bulunduğunu söyledi.

Milattan sonra 25
′li yıllara ait olan Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’nde 2
11 yılında başlayan temizlik çalışmalarının bu yıl kurtarma ve turizme kazandırma çalışması olarak devam ettiğini belirten Altın, ”Bu yeraltı şehrinin en önemli özelliği Kapadokya bölgesinde olmayan ve bu yeraltı şehri içinde olan bir kiliseye sahip olması, içindeki mezarlarla bir gizem taşımasıdır” dedi.

Yeraltı şehrindeki kurtarma kazısını tamamladıklarını ve ulaştıkları mezar sayısının 31′e yükseldiğini kaydeden Altın, şöyle devam etti: ”İçindeki kilisede geçen yılki çalışmalarda 2
mezar açmıştık. Mezarları açmaya devam ettik. Mezarları incelemek için Bakanlığımızdan bir antropolog geldi. Kilisedeki mezarları açtığımızda daha çok çocuk mezarlarıyla karşılaştık. Bir kaç tane de yetişkin mezarı bulunuyor. Üst üstüne gömülmüş kadın erkek mezarı var. Yine bir sandık tipi mezarda 3 insan iskeleti bulundu. Bu mezarın içinde kireç artıklarının bulunması nedeniyle bir bulaşıcı hastalıktan ölmüş olabileceklerini düşünüyoruz. Mezarların çoğunluğunda çocuk olması ise çocuklara olan saygının bir göstergesi̷
; Bu dönem, Hristiyanlığın ilk dönemleri olduğu için insanlar fakir. Cumhuriyet Üniversitesi’nden gelen iki antropolog da 5 yıl gibi bir süreçte çıkan bu iskeletleri incelemeye alacaklar. Mezarlardan çıkan, erken Hristiyanlık dönemine ait bu iskeletlerin yaşam kültürleri, yaşları, ölüm sebepleri detaylı şekilde araştırılacak.”

Altın, kilisenin ortasında bir erzak ambarı bulduklarını ifade ederek, ”Bunun kiliseye bağışların toplandığı bir ambar olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde ve içine daha sonra açılan mezarların toprağı doldurulmuş” dedi.

”Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’ni ülke turizmine kazandıracağız” diyen Altın, ”Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Bakanlıktan gelen antropolog çalışmasını tamamladı ve yeraltı şehrinin turizme açılmasında bir sakınca bulunmuyor. Bundan sonra çevre düzenleme projesi yapılacak” ifadelerini kullandı.

-Hedef 3

bin turist-

Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz ise Kapadokya bölgesine gelen yabancı turistlerin, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’ne olan ilgisinin arttığını ve yetişemedikleri için Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’ni turizme kazandıracaklarını ifade etti.

Yeraltı şehirlerinin Saratlı’nın merkezinde olduğunu anlatan Uğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Mevcut yeraltı şehrimizde temizlik çalışması bitmiş değil, çevre düzenlemesi yapılıyor. Biz 2

9 yılında göreve geldik ve o yıl 9
bin yabancı turist ziyaret ederken, 2
1
′da 114 bin, 2
11′de ise 13
bin yabancı turist geldi. İnanç turizminin de etkili olduğu bu ziyaretlerde, yeraltı şehrimiz artık turistlere yetmiyor. İkinci yeraltı şehrimiz ihtiyaç oldu. Belediyemizin imkanlarıyla Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’ni turizme kazandırıyoruz. Hedefimiz daha fazla turistin buraya gelmesini sağlamak. İki yeraltı şehrimiz için 2

-3

bin turisti hedefliyoruz.”

Uğuz, Saratlı’nın yeraltı şehirleriyle Kapadokya’da önemli bir merkez haline geldiğini sözlerine ekledi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.