Aksaray’ın Trafik ve Park Sorunu!

                İlimizin  bir çok sorunu olmasına rağmen en önemli sorunu:, sıra ile  içme , kullanma ve sulama suyu sorunudur. Bundan sonraki  sorunlarını merkezde; trafik-park, yol, işsizlik, imar,  il bazında;  yol, imar, işsizlik, eğitim,  sağlık, fakirlik  vb şeklinde sıralayabiliriz.  Şu anda  merkez taşra olmak üzere Aksaray’ın her tarafında içme suyu en önemli sorundur. Su sorununun Antalya’da ve Akdeniz bölgemizde denize boşa akan suların KOB bölgesine getirilerek çözülebileceğini daha önceki yazılarımda ayrıntılı olarak izah etmeye çalışmıştım. Bu yazımızda, özellikle il merkezinin en önemli sorunlarından biri olan trafik ve park sorunundan bahsetmeye çalışacağım.

                 İlimiz, 1989 yılına kadar ilçe olduğundan,  yollar ve alanlar ilçe şartlarına göre açıldığından hükümet meydanı ve çarşı içi yollar oldukça dar ve ihtiyaca yetmemektedir. Birde kamuya ait olan  yollar da  belediyenin ihaleye vererek gelir elde  ettiği paralı park alanları  oluşturması nedeniyle dar olan yollar iyice daralmakta, şehir içinde arabayla bir yere gitmek büyük sıkıntı yaratmaktadır.   Valiliğin ve adliyenin merkez dışına çıkarılması kısmi bir rahatlama yaratsa bile, artan nüfus ve  artan araba sayısı nedeniyle merkezde sıkıntı devam etmektedir. Şehir merkezinde Esas  ve Valilik binası arkasındaki   park alanının altına yapılan otopark ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Ayrıca, iki otoparkta basık kolanlar nedeniyle oldukça sıkıntılıdır. Şehirde üçüncü bir otopark alanı bulunmamaktadır. Merkezden 1 km  kadar  yarıçap mesafedeki alana  çarşıya gelenler araçlarını park ederek bu bölgede yaşayan insanların  evlerinin önünde park sorunu yaşamasına  sebep olmaktadır. İlimiz merkezinde TIR Park alanı ve kamyon garajı bulunmadığı için bunlarda araçlarının mahalle aralarına bıraktıklarından park alanları iyice daralmaktadır.  Tır ve Kamyonlar için mutlaka özel park alanları oluşturulması gerekmektedir.

                Yapılaşmanın yoğun olduğu merkezi yerlerde trafiği rahatlatmak ve park alanları oluşturabilmek çok kolay değildir. Zira, belirli bölgelerin yapılaşma alanlarındaki binaların istimlâk edilerek yıkılması ile bu mümkün olabilir. Bu kez de, karşımıza çok büyük kamulaşma bedelleri ile tezyidi bedel davaları çıkacaktır. Diğer bir çözüm yöntemi ise merkezdeki yıkılan binaların altına yer altında 5-6 kat gibi kapalı park alanları oluşturulmasıdır. Örneğin; Ankara Ulusta Sümerbank Genel Müdürlüğü ile eski Maliye Bakanlığı binası ile  Ankara valiliğin olduğu bölgede trafik sıkıntılı resmi araçlara bile park alanı bulmakta zorluk yaşanıyordu. Sümerbank’ın hemen üst tarafına yapılan iş hanının altına 5-6 kat projesi uygun otopark yapıldı. O bölgedeki park ihtiyacının belirli bir bölümü karşılandığı gibi bina sahibine de  Ota park ta sürekli dolduğu için düzenli ve iyi bir gelir getirmektedir.

                Bu günkü hali ile merkezin belirli bir bölümünü istimlak ederek yıkmadıktan sonra park ve trafik sorununa çözüm getirilemeyeceğine göre, sadece hükümet meydanının altına 5-6 kat otopark yapılarak üstü şimdi olduğu gibi düzenlenmek şartı ile 600-700 araçlık kapalı park alanı oluşturulabilir. Bu bağlamda mezbelelik haline gelen eski garaj yıkıldığı için buraya üste iki -üç kat bina yapılacağı, zeminin altına da  250 araçlık kadar kapalı otopark yapılacağı rivayeti kulağımıza gelmektedir. Bu inşaat Aksaray’ın otopark ihtiyacının belirli bir kısmını karşılaması için bu alanın altına mutlaka  5-6 katlı kapalı otopark yapılması gerekir. Araçların garaja kolayca girip çıkmasını sağlamak üzere kolanların yerinin düzgün bir şekilde olması gerekir.  Bu bölgenin zemini sağlam olmadığı için inşaatın hedeflenecek otopark alanının ağırlığını tartmayı sağlayacak şekilde fore kazıkla yapılması gerekir. Buraya 1500 civarında, Toprak mahsulleri ofisinin yerine zemine aynı şekilde 2000-2500 adetlik kapalı katlı otopark yapılması halinde, merkezde oluşan günü birlik otopark ihtiyacının belirli bir kısmı karşılanmış olur. Merkezde otopark olabilecek alan hemen hemen kalmadığından bu iki alanın mutlaka   yetkililerce iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

                              

                Kayseri’de Osman Oduncu, Konya’da Nalçacı, İstanbul’da Haşim İşcan, İzmir’de Asfalt Osman lakaplı Osman Kibar bu tür yaptıkları hizmetlerle hala anılmaktadır. Hemşerimiz Mehmet Altınsoy  Ankara’nın kanalizasyon ve su şebekesini yeniledi. İçinden otobüs geçecek borular döşeyerek Ankara’nın uzun yıllar ihtiyacını giderecek hizmet yaptı.  Onun hizmetini Ankaralılar  ve Ankara da yaşayanlar çok iyi bilmektedir. Keza, Aytaç Durak  Adana da ANAP iktidarının ilk yıllarında yer  altına dev borular döşeyerek aynı hizmeti yaptı. Yapılan yatırımların  bunların yaptığı gibi uzun vadeli olması gerekir. Atatürk Kızılay bulvarını açtırırken buradan Ulus’u göreceğim diyerek yol alanını geniş tutturmuştur. Muhaliflerin  futbol sahası mı kurulacak eleştirisine  muhatap olmuş. Bu gün  4-5 şerit duble yol  Ankara’ da ihtiyacı karşılamaz hale gelmiştir. Keza, Menderes başbakanlığı döneminde Aksaray’dan Edirne kapı ’ya kadar olan duble  yolu çok geniş olarak açtırdığı halde, zaman içinde bu yolda ihtiyaca yetmez hale gelmiştir. Yapılan hizmet hiç olmazsa 50-100 yıl gibi bir ihtiyacı karşılaması gerekir.  Aksaray’ın trafik sorunun çözmek için bundan sonraki yapılacak imar planı ve çalışmalarında 7 mt, 10mt gibi  dar yollar yerine, mutlak surette 15-20, 25-30, 40-50 mt lik yollar açılması gerekmektedir. Ayrıca,  bina altındaki oto park alanlarının rahat kullanılabilmesi için bina kot yüksekliğinin mutlaka ihtiyaca uygun şekilde belirlenmesi ve otoparka araçların kolayca girip çıkacak şekilde proje ürettirilmesi ve mutlak surette projenin iyi denetlenmesi gerekmektedir.

                 Belediye Başkanı sayın Haluk Yazgı bey’den,  hizmetlerin uzun ömürlü olması açısından bu bölgeye uzun vadeli ihtiyacı karşılayacak proje yaptırmasını ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirmesini bekliyor ve tavsiye ediyorum.10.2.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.