Temizliğin önemi

Korona virüs nedeni ile alışveriş merkezlerine baktım hijyenlik le ilgili temizlik maddeleri rafları boş kalmış. Merakımı gideremedim, dün neden bu vitrinler boştu da şimdi bitti? Acaba tahareti kuru peçetelerle mi temizliyorduk? Yoksa temizliğe pek önem mi vermiyorduk? Ben bundan ancak bunu anlarım. Bizim evde sürekli çocukların yaptığı alışverişlere baktığımda gıdadan çok temizlik harcamaları yaparlardı.

Demek ki, temizlik çok önemlidir. Yüce dinimizde beş vakit namazla elimizi, yüzümüzü ve ayağımızı zorunlu olarak yıkarız. Bizim için en önemli husus tırnaklarımızın sürekli kesilmesidir. Her türlü enfeksiyonu tırnak altlarındaki mikroplar üretmektedir.

Mutlaka bir sağlıkçı olmamız gerekmemektedir. İnsan kendi üzerindeki olumsuz kirleri ve mikropları temizlemekte aciz olmamalıdır. Taharetten sonra sol el orta parmak içini mutlaka sıkça yıkamamız gerekmektedir.

Taharetini kuru peçete ile yapanlar, mutlaka suyla yaparak sıkıca ellerini yıkamalıdırlar. Umumi tuvaletlerde suyla taharet yapmayan insanların kalıntılarını görmemiz mümkündür. Bu nedenle tuvalet temizliği çok önemlidir. Şahsen beni korona nedeni ile halkın temizliğine önem vermesi beni sevindirmiştir.

Her insan için dikkat edilmesi gereken en önemli husus temizliktir. Temizlik hijyen ve sağlık demektir. Temizliğin olmadığı yerde insan hastalıklarla karşı karşıya kalır.

Temizlik bireysel ve çevresel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunların ikisi de kendi içinde çok önemli kavramlardır ve ikisinin de eksikliği bireylerde büyük sorunlara yol açabilir.

Bireysel Temizlik; Her insan kendi isteği ve gücü ile temizliğini gerçekleştirebilir. Bu hem beden hem de ruh temizliği için geçerlidir. Doğru düşünen insan zihinsel olarak temizlenir. Ayrıca inan sağlık için kişisel temizliğine de dikkat etmelidir. Bu temizlik bedenimizi mikroplardan uzaklaştırmak demektir. Kişi günlük bakımını ihmal etmemeli, elbiselerini ve bedenini her zaman temiz tutmalıdır.

İnsanlar ruhen ve bedenen olan temizliği olmaktadır. Kendimiz irademiz ile birlikte temizliğimizi sağlayabiliriz. Doğru düşündüğümüz zaman aklımız özgürlüğe ulaşarak temizlenir. Birde kişisel temizliğimiz vardır bu durumlarda sağlığımızı korumak için mutlaka yapılması lazım. Kişisel temizlik yapılırken bölgede mikropların oluşması önlenerek sağlıklı bir şekilde yaşanır. Elbiselerimizi temiz tutup günlük bakımımızı yapmamız gerekmektedir.

İslam dini temizliğe çok önem vermiştir. Peygamberimiz, bu mevzu ile alakalı: «Gücünüz yettiği kadar temizliğe riayet ediniz. Allah İslâm Dini'ni temizlik üzerine kurmuştur. Cennete de ancak temiz olanlar girecektir.» (camiussağır)

Yine Peygamberimiz şöyle buyururlar : «On şey fıtrattandır; (Peygamberlerin tatbik ettikleri ve ilahi şeriatlarda yer alan adetlerdendir.) Kasık ve koltuk altı kıllarını gidermek, sünnet olmak, tırnak kesmek, bıyıkları kırpmak, misvak kullanmak, burun temizlemek, sakalın bir tutamdan fazlasını almak, yemeklerden önce ve  sonra elleri, bilhassa parmak boğumlarım yıkamak, küçük abdestte kurulanmak,büyük abdestte su ile temizlenmek.» (M. Mesabih,Hn. 379.)

Çevre Temizliğinin Önemi

İnsanların yaşadığı yerde bulunan dış ortama çevre adı verilmektedir. Çevrenin korunması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü kişi mikropları öncelikle çevresinde kapar. Bu nedenle kişiler bilinçlendirilerek çevrenin her zaman temiz kalması sağlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.