Mısır Tarımında Doğru Tohum Kullanımı

Mısır Tarımında Doğru Tohum Kullanımı

Dünyanın en önemli tahıl ürünlerinden olan mısır; gıdadan hayvan yemine, enerjiden nişasta yapımına kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Kullanım alanları genişledikçe, üretim de buna paralel olarak artış gösteriyor.

Mısırın ekim alanlarının genişlemesi ve birim alandan elde edilen verimin artması üretimdeki bu yükselişin başlıca iki sebebi.

Yüksek verim ve karlılık oranının fazla olması son yıllarda mısır tarımının ülkemizde geniş bir alana yayılmasına katkı sağladı. Ülkemizde mısır üretimi, 1950`li yıllarda ağırlıklı olarak Karadeniz ve Marmara Bölgeleri`nde yapılırken 1980`li yıllardan sonra Akdeniz ve Ege’ye kaymıştır. 2000’li yıllara geldiğimizde ise Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerinde mısır üretiminde önemli miktarda artış kaydedilmiştir.

Türkiye‘de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip sıcak iklim tahılı mısırdır. Ülkemizdeki mısır ekim alanlarının % 68`ini tanelik, % 32`sini silajlık mısır ekim alanları oluşturmaktadır. Kullanım alanına göre farklı mısır çeşitleri için uygun özelliklerde mısır tohumu seçilmelidir. Mısırın ülkemizde hem danelik hem de silajlık olarak üretimi yapılmaktadır. Yemlik olarak da bilinen silajlık mısır hayvan beslenmesinde kullanılmakla birlikte, süt verimini doğrudan etkilediğinden önemli ve besleyici bir kaba yemdir. Üretimi yapılan danelik mısırın büyük kısmı kanatlı beslenmesinde yem olarak kulanılmakta olup, bunun dışında kalan miktarları ise nişasta, glikoz sanayinde tüketilmektedir.

Ülkemizde mısır üretiminin artmasının en büyük nedenlerinden biri hibrit mısır tohumu kullanımının yaygınlaşması ve tercih edilmesidir. Melez tohumlarla tamamen sağlıklı yöntemlerle daha üstün özellikleri olan tohumlar elde edilmiştir. Son yıllarda kalite ve verim yönünden üstün olan hibrit mısır tohumu çeşitleri ile mısır bitkisi yetiştiriciliği çiftçilerimiz için daha kazançlı bir hale gelmiştir. Mısır verimi yetiştirileceği bölgeye uygun mısır tohumu çeşitlerinin seçilmesi ile çok daha yüksek değerlere ulaşmıştır.

Mısır yetiştiriciliğinde başarılı olmanın püf noktalarından ilki iyi ve uygun tohumluk seçimidir. Atalarımız ek tohumun hasını, çekme darı yasını demiş. çok iyi bilir ki yüksek verim için uygun tohumu ekmek son derece önemlidir. Burada da hem bölgenin iklim koşulları ve toprak yapısına uygun tohum seçiminin yanı sıra bu tohum çeşitleri içinde de en yüksek verimi verecek, zararlılara karşı dayanıklı tohum çeşitleri önemlidir. Sonrasında ise mısır ekimi ve bakımını uygun yöntemlerle ve zamanında yapmak, toprak hazırlığına dikkat etmek, hastalık ve zararlı mücadelesi hakkında kendimizi bilgilendirmek, sulama ve hasadını doğru bir şekilde uygulamak gerekmektedir.

İlk ve en önemli adım olan doğru tohum seçiminde, çiftçilerin daha fazla üretip daha fazla kazanmasına katkı sunan , AR-GE çalışmalarının temelinde, birim alandaki verim artışını daha fazla nasıl sağlarız sorusuna cevap arıyor. Bu çerçevede, yeni ıslahlarını farklı iklim koşullarında üreticiye maksimum verimi sağlayacak mısır tohumu çeşitleri üzerinde yoğunlaşıyor.

DEKALB Teknoloji Geliştirme Departmanı ve Satış Departmanı, 4 yıl boyunca DEKALB mısır tohumu çeşitleriyle rakip mısır tohumu çeşitlerini Türkiye’nin tüm bölgelerinde deneme ekimleri gerçekleştirdi. Bu denemelerde çeşitlerin hasat sırasındaki verim ve rutubet değerleri 4 yıl boyunca ölçüldü. Sonuçlar belirlenen kriterler üzerinden değerlendirildi ve 4 yılın sonunda, sonuçların üreticiye olan ekonomik yansıması tespit edildi.

Ortaya çıkan sonuç ise DEKALB diğer tohumların kullanıldığı alanlara göre, hem verim olarak daha yüksek hem de nemlilik oranı olarak daha az olması.

DEKALB Silajlık tohum çeşitleri ise; verim, kalite analiz değerleri en yüksek olanlardır ve özellikle, kalite unsurunu ön plana alan hayvan işletmelerine tavsiye edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.