Kazakistan Büyükelçisi Tüymebayev ASÜ  Konferansında

Kazakistan Büyükelçisi Tüymebayev ASÜ Konferansında

Büyükelçi Tüymebayev, Aksaray Üniversitesi (ASÜ)'de düzenlenen ''Kazakistan ve Türkiye İlişkileri'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ''Kazakistan ve Türkiye Türk dünyasının adeta iki direğidir. Doğuda Kazakistan, Batı’da Türkiye’dir'' dedi.


Büyükelçi Tüymebayev, Aksaray Üniversitesi (ASÜ)'de düzenlenen ''Kazakistan ve Türkiye İlişkileri'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.


Konferans, Kazakistan ve ASÜ tanıtım filmleriyle başlarken, açılış konuşmasını yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, 2
yıl önce bağımsızlığını kazanan Kazakistan'ı tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Türkiye ve Kazakistan'ın bugün Türk dünyasının iki büyük ülkesi olduğunu ifade etti.


Büyükelçi Tüymebayev, Türkiye’deki il ziyaretleri kapsamında Aksaray iline geldiğini belirterek, Kazakistan Büyükelçisi olarak Türkiye’de görev yapmanın ayrı bir mutluluk ve gurur verdiğini söyledi.


Kazakistan ile Türkiye’nin kardeş halk olduklarını kaydeden Tüymebayev, ''Burada kendimi evimde gibi hissediyorum. Bunun bir başka sebebi Kazakistan’ın ilk bağımsızlık yıllarından beri Türkiye’de Büyükelçilik görevinde hem diplomat olarak bulundum hem de İstanbul Başkonsolosu görevini de yapmıştım. Bundan dolayı Türkiye’ye karşı ayrı bir sevgim var'' dedi.


Bu yıl Kazakistan başta olmak üzere Türk dili konuşan devletlerin bağımsızlıklarının ve Türkiye’nin bağımsızlığımızın tanımasına 2
'inci yılını kutlayacaklarını kaydeden Tüymebayev, ''Bu konferans bu anlamda yapılacak görkemli kutlama faaliyetlerinin bir parçası. Her ne kadar devlet büyüklerimiz çok temas içindeler ise de, halklarımız birbirleri hakkında henüz tam bilgiye sahip değiller'' diye konuştu.


Tarihi ve kültürel derinliğe sahip olan Kazakistan’ın toprağının aynı zamanda Türk halklarının ilk yerleşim alanı ve ata vatanı olduğunu vurgulayan Tüymebayev, şunları ifade etti:


''Türk dünyasına ve dünya mirasına mal olan Hazreti Mevlana’nın üstadı olan Hoca Ahmet Yesevi, Al-Farabi, Muhammed Haydar Dulati, Balasagun gibi ulu şahsiyetleri yetiştirmiştir. Kazaklar Türk soylarının Kıpçak soyundan gelmektedir. Ülkemiz uyum içinde gelişmekte olan çok uluslu ve çok dinli bir toplum için parlak bir örnek olmak suretiyle, etnik gruplar ve dinler arası diyalog ve bir arada yaşama konusunda büyük başarılar elde ederek, adeta model haline gelmiştir.''


Kazakistan'ın 2
yıl içinde önüne büyük hedefler koyduğunu ve bunların birçoğunu hayata geçirdiğini kaydeden Tüymebayev, şöyle devam etti:


''Günümüzde Kazakistan’ın uluslararası rezervleri 6
milyar dolar civarındadır. Bağımsızlık yıllarımızda ülke ekonomisine 12
milyar Dolardan fazla yabancı yatırım çekildi. Bunun yanı sıra bizler dünyanın 126 ülkesine 2

’den fazla ürün çeşidini ihraç etmekteyiz. Bizler dünyayı kasıp kavuran krizden dimdik çıkarak, kalkınma yolunda sağlam adımlarla ilerledik. Önümüze büyük hedefler koyduk ve onlara kısa bir sürede ulaştık.''


 


-KAZAKİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-


Son yıllarda Kazakistan'ın uluslar arası inisiyatiflere Türkiye'ye destek verdiğini vurgulayan Tüymebayev, ''Ülkemiz geçtiğimiz 2
1
yılında AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının) başkanlığını başarılı bir şekilde üstlenip, başkanlığını da 1-2 Aralık 2
1
tarihlerinde Astana’da gerçekleştirilen AGİT Zirvesi ile taçlandırmıştır. Kazakistan bununla yetinmeyip geçtiğimiz günlerde dünyada prestijli organizasyonlardan biri olan Asya Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca ülkemiz bu yıl İslam Konferansı Örgütünde de başkanlığını devralacaktır. Böylece kuşatıcı ve kapsayıcı dış politikamız sayesinde Kazakistan bölge ve dünya barışına kendi katkısını katmaya devam edecektir.''


Kazakistan ve Türkiye'nin Türk dünyası için önemini vurgulayan Tüymebayev, şöyle devam etti:


''Kazakistan ve Türkiye Türk dünyasının adeta iki direğidir. Doğuda Kazakistan, Batı’da Türkiye’dir. 2
1
yılının Eylül ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Nursultan Nazarbayev’in inisiyatifi ile kurulan Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi – kısa adıyla Türk Konseyi gibi devletlerarası ortak bir Türk kurumunun birinci zirvesinin İstanbul’da gerçekleşmiş olması ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşımıştır. Türk Konseyi çatısı altındaki Aksakallar Konseyi’nin birinci toplantısı 7 Aralık 2
1
tarihinde Astana’da gerçekleştirilmişti. Bunların yanı sıra Türk dünyasının bilim adamlarını ve aydınlarını bir araya getiren ve Türk Konseyi’nin bir organı olan Türk Akademisi de geçtiğimiz yılda Astana’da kurulmuş olup, ilk toplantısını Kazakistan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının katılımıyla 2
1
yılının Mayıs ayında Astana’da gerçekleştirmişti.''


Türkiye ve Kazakistan arasında Stratejik Ortaklık Antlaşmasının imzalanması da tarihi bir olay olduğunu belirten Tüymebayev, ''Tüm Türk devletleri için karşılıklı yarar temelinde işbirliği için önemli bir örnek olarak tanımlamak mümkündür. Başta siyasi, iktisadi, askeri-teknik, enformasyon, içtimai, kültürel ve insani olmak üzere, Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin bütün vektörlerinde önemli ölçüde güçlendirecek bir belgedir'' dedi.


Kazakistan ve Türkiye arasında ticaret hacminin 2
1
yılında 3 milyar 17
milyon Dolar olduğunu kaydeden Tüymebayev, ''Bunun içinde Türkiye’nin Kazakistan’a ihracatı 746 Milyon Dolar ise, ithalatı 2 Milyar 424 Milyon Dolardır'' diye konuştu.


Bugün itibariyle iki ülke arasındaki dış ticaretin Kazakistan’ın lehine olduğunu ifade eden Tüymebayev, ''Kazakistan Türkiye’ye stratejik öneme sahip enerji kaynakları olan petrolü ve yer altı madenleri ihraç etmektedir. Kazakistan’ın desteği ile Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı işlemekte olup, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı da hayatiyet kazanmıştır. Kazakistan ekonomisine toplam Türk yatırımlarının hacmi yaklaşık 2 milyar Dolar, Kazakistan’ın Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar Dolardır. Bununla beraber Türk müteahhitleri Kazakistan’da 25 Milyar doları aşkın inşaat projesi gerçekleştirmişlerdir. Böylece, bizim Türkiye ekonomisine dolaylı katkısı 25 milyar dolar civarında oldu'' dedi.


Tüymebayev, kadim dostluğa ve ebedi kardeşliğe dayanan Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin her daim taptaze kalacağını sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından Tüymebayev, soruları yanıtlarken, plaket ve teşekkür beratı verilmesinin ardından ASÜ Sosyal Tesislerinde Kazakistan sergisinin açılışı yapıldı.


Konferansa kamudan birçok yetkili ve öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.