Hemşehrimiz Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu’dan Gençlere Konferans

Hemşehrimiz Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu’dan Gençlere Konferans

Aksaraylı Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından Aksaray Kitap Okuma Grubu’ndaki genç okuyuculara ve davetlilere “ Kelime, kavram, lugat ve dilimiz” konulu konferans verildi.

Somuncu Baba Külliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Tarım Eski Bakanı Sami Güçlü, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar katıldı.

 

Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu, özlerine öncelikli olarak “ kelime ve kavram”ın ne anlama geldiğini açıklayarak başladı. Bu sözcüklerin gerek etimolojik gerekse de sözlüklerimizdeki manalarını verdikten sonra bunların daha iyi anlaşılması için çeşitli örnekler verdi. Bu bağlamda kelimenin somut bir varlığı karşılarken kavramın biraz daha soyut daha çok zihniyeti anlattığını vurguladı. Örnek olarak da “ insan – insanlık; Osmanlı – Osmanlı ruhu” sözcükleri üzerinden konuyu izah etti.

 

 “ lûgat” üzerine açıklamalarda bulunan Vali Aydoğdu, lûgat üzerine yapılan çalışmaların kronolojik bir tasnifini yaptı. Bu çalışmaların daha çok 1930’lu yıllardan sonra bizde hız kazandığını ifade ettiler. Yine bu çalışmalar sırasında yapılan eksiklikleri de dile getirdi.

Aydoğdu, konuşmalarının son bölümünde “dilimizdeki yabancı sözcükler” hakkında bilgi verdi. Dillerin birbirlerinden etkilenebileceğini dile getiren Aydoğdu, önemli olanın bir dile başka bir dilin fiil yapısının girip girmemesi olduğunu belirttiler. Türkçeye bu noktadan baktığımızda fiil tesirinin olmadığını söyledi

 

Konferans kitap sever ve davetlilerin konuşmacıya sordukları sorular ve konuşmacının bu sorulara verdiği cevaplarla sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.