Ev hanımlarının emekliliği!

Mart 2017 ayında bir milletvekili tarafından  ev hanımlarının sigortalanması ile ilgili olarak meclise  kanun teklifi verilmiştir.  Bu teklifle sigortalılık ile bağı bulunmayan veya geçmişte sigorta ile bağı bulunmasına rağmen, halen sigortası devam etmeyen ev hanımlarının emekli olabilmesinin yolu açılmaya çalışılmıştır. Teklif yasalaşırsa, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar bu kanun teklifinin getirdiği haktan faydalanabilecektir. Teklif gündeme mi alınmamıştır, ya da kadük (düşmüş) mü olmuştur? Bu kanunun akıbetini bilemiyoruz. Bu teklif, önemli bir yasa teklifidir. Sigortası bulunmayan ev hanımlarının sigortalanması önemli bir sorunu halledecektir. Zira, 5510 sayılı yasa ile birlikte kademeli olarak yıllara göre aylık bağlanma oranları düşmektedir 1.10.2018 den önce emeklilikte % 75 olan aylık bağlanma oranları,  hem hizmet süresi artmasına ve emeklilik yaşı yükselmesine rağmen, yani vatandaş daha fazla prim ödemesine rağmen, zamanla % 50 ye kadar düşecektir. Zaman içindeki süreçte, yasa da oluşacak kademeli uygulama değişikliği, geçim sıkıntısı içinde olan emeklilerin geçimlerinin gittikçe zorlaşacağının açık bir göstergesidir. Emeklinin eşinin de emekliliğinin olması, bir elin nesi var iki elin sesi var atasözümüz de olduğu gibi geçim şartlarını kısmen kolaylaştıracaktır. Bu nedenle evli hanımların sigortalılığı da önem kazanmaktadır.

            Ev hanımlarının emekliliği, ekonomik özgürlükleri yanında,  eşinin emeklilik hakkını elde etmeden vefat etmesi halinde veya boşandıkları vakit ortada kalmamaları açısından da önemlidir. Boşanmış geliri olmayan ve ailesi tarafından desteği olmayan ya da dul kalmış geliri olmayan bir hanımın hayatını idame ettirmesi, çocuklarını sağlıklı bir birey olarak yetiştirmesi çok zordur.

            Ülkemizde insanlar ya kendi sigortalarından sağlık hizmetlerinden faydalanmakta, ya da eşinin veya çocuklarının ve ya  ana babalarının sigortasından faydalanarak genel sağlık sigortası şemsiyesi altında bulunmaktadır. Bu cümleden hareketle ev hanımlarının çoğunluğu sağlık sigortasından faydalanmaktadır. Bunlardan faydalanamayanlar da ya çok az bir prim ödeyerek ya da çok fakirse hiç prim ödemeden yine genel sağlık sigortasından bedava faydalanabilmektedir. Bunlar sosyal güvenlik kapsamına alındıklarında devlet sağlık sigortası açısından ekstradan bir yük altına girmeyecektir. Devlet sadece ihtiyarlık sigortası açısından yani emekli maaşı açısından yük altına girecektir. Emekli olmak isteyen bayanlar sigortanın karşılığı olan primi borçlanarak yani bir bedel ödeyerek bu hakkı elde etmesi gerekir. Nitekim, yurtdışına giden vatandaşlarımız eşleri bulundukları ülkede hiç çalışmaları olmasa da ülkemizde borçlanarak 5510 sayılı yasaya göre belirlenen borçlanma prim tutarlarını ödeyerek emekli olabilmektedir. Yurtdışına giden bayanlarla ülkemizde kalan bayanlar arasında bir eşitsizlik ve adaletsizlik olduğu da aşikâr olduğundan, ülkemizde yaşayan ev hanımlarına emeklilik hakkı getiren yasa teklifinin kanunlaşması hem bir eşitsizliği hem de sosyal adaletsizliği ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle, bu yasa teklifi toplumsal barış ve sosyal adalet açısından önemli bir adımdır.

            Bu gün içinde bulunulan koşulların ağırlaşması, dört bir yanımızı düşman sarması, yıllarca müttefik  ve dost dediğimiz, Kore'de büyük bir hezimetten kurtardığımız  Amerika DEAŞ'ı kurarak silahlandırması, DEAŞ'ın aldığı yerleri Kürtlere devrederek, YPK ve PYD'yi Barzaniyi silahlandırarak güneyimizde kürt koridoru oluşturmaya çalışması, Akdeniz'de bizim hinterlandımızda olan alanlardaki petrol ve doğalgaza Avrupa ülkelerinin iştahlanması ve el koymaya kalkması, ülkemizde beka sorunu oluşturulması, İsrailin güvenliğini sağlama gayesiyle ülkemizin güvenliği tehlikeye sokulduğu bu dönemde devletimizin karşılığı olan gelire çok fazla ihtiyacı olacağı aşikardır. Hanımların emekliliğinde; çiftçi bağ-kuru, vergiden muaf küçük esnafın ödediği primler gibi  teşvikli prim oranını belirlenerek; yaklaşın 15.000.000 civarında olan ev hanımının yarısı bu sigortadan faydalanmak istediğinde, 7.500.000 kişi x 500 TL aylık prim x 12 ay x 25 yıl= 1.125.000.000.000 TL gibi muazzam bir prim geliri rakam çıkar. Bu parayı insanlar kendi imkanları ile karşılayacağı gibi bankalardan kredi alma yolu açılarak da karşılanması sağlandığında, bütçe açığı  sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Devletin sosyal güvenlik açıkları için bütçeden ödediği tutarlar bütçe açıklarının ortadan kalkmasına sebep olacaktır. İhtiyaç fazlası olan paralar SGK adına faydalı alanlara yatırılarak bunların getirileri gelecekteki sosyal güvenlik ödemelerinde kullanılarak önemli bir sorunu hallederken bir taşla iki kuş vurulmuş olacaktır. Bu nedenle ülkenin yararına olacak bu kanun teklifinin ihtiyaca göre düzeltilerek yasalaştırılması sağlanmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.