Doğada gözlerimizi dinlendirme zamanı

Doğada gözlerimizi dinlendirme zamanı

Taze çimlere uzanıp biraz D vitamini ve biraz da temiz hava depolama zamanı.

Sağlıklı fiziksel ve ruhsal gelişim için güneşten yeteri kadar faydalanmak oldukça önemli. Güneş ışığında bulunan ultraviyolenin insan sağlığı üzerine hem yararlı hem de zararlı etkilere sahip olduğunu unutmadan, zararlı etkilerden korunurken yararlı etkilerden de faydalanmak gerekiyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, güneşin göz sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

Gün Işığı Mutlu Ediyor

Baharla birlikte güneş sıcak yüzünü göstermeye ve içimizi ısıtmaya başladı. Vücudumuzun sağlıklı gelişimi ve özellikle iskelet sistemi için önemli olan güneş ışınları, gözler aracılığıyla bir çok hormonu da harekete geçiriyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,Beyinde hipotalamus bölgesi sinir sistemini, hormonal sisteme bağlayarak; kan basıncını, vücut ısısını, açlığı, susuzluğu, yorgunluğu ve uykuyu düzenliyor. Göz, güneş ışığını aldığında bu uyarıları hipotalamusa yolluyor ve vücudun dengesini sağlıyor. Güneşle gözlerin direkt teması duygusal yapıyı ve ruh halini de iyileştirerek, uyku-uyanıklık döngülerinin korunmasına yardımcı oluyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin normalde gündüz üretiliyor ve akşam melatonine dönüşüyor. Beynin serotonin düzeyleri, yaz aylarında kışa göre daha yüksek olarak saptanmıştır. Melatonin hormonu karanlık saatlerde üretiliyor ve ışığa maruz kalındığında üretim duruyor. Bu hormon vücudun ritmi için önemli bir ayarlayıcıdır; bazı enfeksiyonlarda ve bağışıklık sisteminde rol alır. İnsanlar sabah güneş ışığına maruz kaldıklarında, gece melatonin üretimi erken meydana gelir ve geceleri daha kolay uykuya geçerler’ diyor.

Güneş Işınlarının Zararlı Yanları da Unutulmamalı

Güneş ışınlarının serotonin ve melatonin hormonları üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra, yazın etkisini daha da artıran ve gözleri olumsuz etkileyen zararlı UV ışınlardan korunmak gerekiyor. Fotokromik olarak bilinen, en basit tanımla gün ışığında koyulaşan, kapalı ortamda ise rengi açılan optik camlı gözlükler; gözler için özel bir koruma oluşturuyor. Seiko Optik’in fotokromik gözlük camları, güneş gözlüğü görevi görerek, özellikle yaz aylarında numaralı gözlük kullananlar için ideal. Seiko Sensity, sıcaklık, nem ya da UV seviyeleri ne olursa olsun merceğin renk tonunu sabit tutan akıllı ‘Stabilight Technology’ kullanarak, gözlüğünüzün renk tonunu hassas bir şekilde ayarlıyor. 30 saniyede normal camdan güneş gözlüğü tonlarına geçiş yapabilen tasarımıyla, bulunduğunuz ortama hızla ve hatasız bir şekilde uyum sağlıyor. Kapalı ve açık ortamlarda gözlerinizi ışığa fazla maruz kalmaktan koruyor. Seiko Sensity, ileri fotokromik teknolojisiyle kusursuz tasarımı birleştirerek, güneşin çıktığı andan itibaren konforlu bir şekilde görebilmenize yardımcı oluyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,özellikle yaz aylarında güneşten yansıyan ultraviyole ışınlar, gözlere daha fazla zarar veriyor. Hatta uzun vadede katarakt ve retina hastalıklarının oluşumunu ve gelişimini hızlandırabiliyor. Bu nedenle fotokromik camlı numaralı gölükler ve güneş gözlükleri aktif olarak kullanılmalı’ diyor.

 

thumbnail_seiko-optik-turkiye-goz-sagligi-danismani-op.-dr.-ozgur-gozpinar.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.