Diyetisyen Serin’den Bayramda Beslenme Alışkanlıkları Konusunda Tavsiyeler

Diyetisyen Serin’den Bayramda Beslenme Alışkanlıkları Konusunda Tavsiyeler

Diyetisyen Gülsüm Serin yaptığı açıklamada:

Bayramlar bizler için önemli bir değerdir. Karşılıklı sevginin ve saygının güçlenmesinde oldukça etkilidir. Sağlığımızın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenme bizim için oldukça önem taşımaktadır. Ramazan süresince öğün sayısında ve alınan besin miktarında değişmeler olmaktadır. Ramazan’dan sonra bireyler tekrar önceki beslenme düzenine aniden geçiş yapmaktadırlar. Ayrıca bir ay boyunca oruç tutmanın da verdiği etkiyle bayram süresince daha fazla besin tüketmeye eğilim artmaktadır. Ramazan süresince dinlenmeye alınan mideye bayramda aniden yüklenmek bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bundan en çok sindirim sistemi etkilenmektedir. Bayramda yaygın olarak karşılaştığımız sağlık sorunlarının başında mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık gelmektedir.  Bayramda bir gelenek haline gelmiş olan tatlı tüketimi de artar. Bayramda aniden fazla miktarda yemek yemek, şeker, çikolata yemek, ağır hamur işleri, gazlı içecekleri ve hazır meyve sularını tüketmek özellikle sindirim sistemimize ve diğer organlarımıza zarar verebilmektedir. Ayrıca bireylerde aşırı yeme sonucu ağırlık kazanımı olabilir. Bu da kilo kontrolü konusunda istemediğimiz bir durumdur. Bayram süresince ve sonrasında beslenmemize dikkat ederek obezite ve Obezitenin neden olabileceği kronik hastalıklardan korunabiliriz.

Serin, Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Misafirliklerde çevrenin bir şeyler yeme konusunda ısrarından ve aşırı yemek yeme eğiliminden kaçınılmalıdır. Şerbetli ve hamur işi ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Şeker hastası, kalp hastası ve tansiyon hastası bireylerin bayramda da beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.

Bayramlarda çocukların beslenme düzeni de değişmektedir. Şeker, çikolata gibi basit şeker ve boş enerji kaynağı besinlerin tüketimi olabildiğince azaltılmaya çalışılmalıdır. Bu yaşlarda edinilen beslenme alışkanlığı daha sonraki dönemler için de temel oluşturmaktadır. Bu yüzden çocuklara da sağlıklı beslenmenin önemi anlatılmalıdır.

Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum. Dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.