Dane Kaybı İçin Biçerdöverler Denetleniyor

Dane Kaybı İçin Biçerdöverler Denetleniyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray, bu yıl son derece verimli bir yıl geçirirken, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından verim kaybı...

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray, bu yıl son derece verimli bir yıl geçirirken, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından verim kaybını önlemek amacıyla tarlalarda biçerdöverler ve ekinler denetlendi.

Ekili tarım arazilerini gezen Ziraat Odası Başkanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, biçerdöverleri ve ekili tarım arazilerinde denetimler yaptı. Konuyla ilgili bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, amaçlarının verim kaybını önlemek olduğunu belirterek, “Bugün İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte ziraat mühendisleri ve teknik elemanlarla biçerdöverleri yerinde, sahada görerek dane kaybını önlemek için denetliyoruz. Ziraat mühendislerimiz ve teknik elemanlarımız biçerdöverin ne kadar dökmesi gerektiğini inceliyor. Biçerdöverler operatörlerinin tecrübeli ve ehliyetli olup olmadığını da kontrol ediyoruz. Daha yavaş gidip temkinli olarak biçmeleri için önerilerde bulunuyoruz. Amacımız dane kaybının en aza inmesidir” dedi. Hükümetin, eski araçlara yaptığı uygulama gibi eski tarım aletlerine de bir uygulama getirmesini isteyen Başkan Koçak, “Hükümetimiz eski araçları hurda indirimi yaparak trafikten çekmişti. Biz de bu uygulamanın eski biçerdöverlere yapılmasını istiyoruz. Bu uygulama yapılırsa üreticilerimiz ciddi şekilde zarardan kurtulacak” şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, ekiplerinin sahada faal bir şekilde çalıştığını belirterek, “Ekiplerimizle denetimleri yapıyoruz. Kutlu kasabasındayız. Şu an için gördüğümüz kadarıyla dane kaybımız yok. İnşallah tüm arazilerimizde böyledir. Dane kaybı Türkiye ekonomisinde bir zarardır. Çiftçimize de büyük bir kayıptır. Bu kadar emek sarf ederek, para harcayarak ekim yapıyor. Ancak dane kaybı olduğu takdirde emeği boşa gidiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız her yıl dane kayıplarının önlenmesi için biçerdöverlerin kontrol genelgesini yayınlar biz de ona göre ekiplerimizle sahada denetimler yaparız” dedi.

Kutlu Köyü Muhtarı Ayhan Ölmez ise, ekiplere çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, "Ziraat Odası ve tarım yetkililerimiz sağ olsunlar her zaman bizlerin yanında. Ne zaman bir şey olsa hemen tarlalarımıza gelirler ve işlerimizle yakından ilgilenirler" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.