Çevre Politikaları Çok Aktörlü Bir Yapı Gerektiriyor

Çevre Politikaları Çok Aktörlü Bir Yapı Gerektiriyor

Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Felsefe Toplantılarının 15’incisinde, “Küresel İklim Değişikliği Sorununun Çözümü İçin Yeni Bir Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışı” konusu anlatıldı.

ASÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Fırat, küreselleşmenin son yıllarda sadece ekonomik olarak değil; siyasal kültürel, teknolojik ve ekolojik olarak da toplumların karşısına çıktığını kaydetti. Küreselleşmenin, ülkelerin dünya nimetlerinden daha fazla yararlanmalarını sağladığını ancak, bu ülkelerin dünya konjonktüründeki krizlerden çok daha fazla etkilendiklerini kaydeden Fırat, “Küreselleşme süreciyle birlikte devletlerin yanı sıra uluslararası devlet örgütleri, sivil toplum örgütleri ve uluslararası şirketler önemli aktörler haline gelmiştir. İlk bakışta ulusal düzeyde görülen çevre sorunları öncelikle bölgesel, sonrasında küresel sorunlara neden olabilmektedir” dedi. Çevre sorunlarının, doğası gereği uluslararası olduğunu ve küreselleşmenin de etkisiyle çevre politikalarının oluşturulabilmesinin çok aktörlü bir yapı gerektirdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emine Fırat, bu politikaların başarıya ulaşmasının ise geliştirilen ilkelerin uygulanabilir olmasına bağlı olduğunu söyledi. Fırat, şöyle devam etti: “Bu ilkelerden en önemlisi ve yaygın olarak kabul göreni sürdürülebilir gelişmedir. Sürdürülebilir gelişme, çevre politikalarının ekonomik bir aracı haline dönüşmüştür ve kalkınma, büyüme, eşitlik, çevre konuları üzerinde bir uzlaşmayı da temsil ettiği ifade edilmektedir.”

15’inci Felsefe Toplantısını akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Yrd. Doç. Dr. Emine Fırat, konuşmasının ardından soruları cevapladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.