Bakan Yılmaz İnsan Odaklı Kalkınma Özgürlükten Bağımsız Düşünülemez

Bakan Yılmaz İnsan Odaklı Kalkınma Özgürlükten Bağımsız Düşünülemez

Aksaray Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katılan ve “İnsani Kalkınma” konulu ilk dersi veren Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, kalkınmanın üç boyutu olduğunu söyledi.

Önemli detaylar veren Bakan Yılmaz özgürlük ve ileri demokrasiden söz etti; insan odaklı kalkınmanın, adalet ve özgürlük kavramlarından bağımsız düşünülemeyeceğine vurgu yaptı.

 

 - Kalkınma Denildiğinde Üç Boyut Ön Plana Çıkıyor -

 

Kalkınma denilince akla ilk gelenin kişi başına gelir, refahın artması, büyüme, ihracatın artması gibi ekonomik kavramlar olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, bunların kalkınmanın önemli unsurları olduğunu ancak, kalkınmanın sadece bunlardan ibaret olmadığını belirtti. “Dünyada da baktığınızda, sürdürülebilir kalkınma denildiği zaman, üç boyut ön plana çıkıyor” diyen Dr. Cevdet Yılmaz, “Birincisi ekonomik gelişme. Ekonomi olmadan olmaz. Ekonominizi büyüteceksiniz, kişi başına gelirinizi ve refahınızı arttıracaksınız. Bunu da milli gelirle, kişi başına gelirle, ihracatla ölçüyoruz. İkinci unsur ise sosyal boyut. Bir ülke hızlı şekilde büyüyebilir, kişi başına gelirini arttırabilir ama refahı adil bir şekilde dağıtmıyorsa, bölgeler arasında, kesimler arasında denge kuramıyorsa gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olarak nitelendirilemez. Nitekim bazı ülkelerde şu veya bu sebeple yüksek bir gelir artışı olduğunu görüyoruz ama bunun yeterince paylaşılamadığını da çeşitli çalışmalardan biliyoruz” dedi.

 

- Süreç Tüm Toplumu İçermeli ve Kapsayıcı Olmalı -

 

Meseleye felsefi açıdan bakıldığında fırsat eşitliğinin ortaya çıktığını ve bunun da çok büyük önem arz ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “Bir toplumda, bütün fertlerin kendi potansiyellerini ortaya koyabilecekleri bir ortam oluşturmak gerekiyor. Bu çerçevede önemli bir diğer kavram ise sosyal içerme denilen kavramdır. Kalkınma belirli kesimler üzerinden yürüyen bir süreç olmamalı; bütün toplumu içeren, kucaklayan, kuşatıcı, kapsayıcı bir kalkınma olmalıdır. Hiç kimse kendisini dışlanmış hissetmemeli, hiçbir fert kendisini kenarda, köşede kalmış hissetmemelidir. İşte, kalkınmanın özünü de bir anlamda bu kavramlar oluşturuyor” dedi.

 

- Kalkınma Kavramına Dördüncü Bir Boyut Daha Eklenmeli -

 

Sadece mevcut nesil düşünülerek yapılan politikaların sürdürülebilir olamayacağını, sadece bugünkü nesil arasında adalet sağlanırsa meselenin yine eksik bırakılmış olacağını söyleyen Kalkınma Bakanı, “Bugünkü nesille gelecek nesiller arasındaki dengeyi de kurmak durumundasınız. Buna da üçüncü boyut, yani çevresel boyut diyoruz. Ekonomiyi çok zorlar, çevreyi yıpratır, değerleri yok eder ve bugünkü nesli kısa süreli rahat şekilde yaşatabilirsiniz. Ama bu da sürdürülebilir bir kalkınma olmaz” dedi. Bu üç temel unsura dördüncü bir boyut daha eklenmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: “Dördüncü boyut ise insani boyuttur. Bir ülkede özgürlük yoksa ve insanlar kendilerini rahat şekilde ifade edemiyorsa, bu ülke kalkınmış bir ülkedir diyemeyiz. İnsan odaklı kalkınma, adalet ve özgürlük kavramlarından bağımsız düşünülemez. Bir taraftan etkinlik, verimlilik, bir taraftan adalet, diğer taraftan da özgürlük gerekiyor. Gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak, demokrasimizi daha ileri standartlara taşımak durumundayız. Kalkınma dediğimiz kavramı bütün bunlarla birlikte anlamamız gerekiyor.” ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, dersin ardından Bakan Yılmaz’a hediye takdim etti. Bakan Yılmaz ilk dersin ardından Rektörlük Defterini imzaladı ve Rektör Acar’ı, başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

 

Düzenlenen Akademik Yıl Açılış Töreni’ne İl Protokolünün yanı sıra Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da iştirak etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.