Aksaraylı Üreticiler Mera Hayvanlarının Masraflarından Şikayetçi

Aksaraylı Üreticiler Mera Hayvanlarının Masraflarından Şikayetçi

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da bir grup üretici, meralara kapatılan hayvanların girdilerinin arttığını,...

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da bir grup üretici, meralara kapatılan hayvanların girdilerinin arttığını, girdiler artınca et fiyatlarının da tırmandığını savundu.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "Eğer biz bu hayvanlarımızı meralarda otlatamazsak, mandıraları kapatırsak, yemlerle beslersek et fiyatları daha da artacaktır. Bu da Türkiye ekonomisine, milli ekonomiye ciddi anlamda sıkıntı getirecektir. Aslında hayvancılığın her alanında olduğu gibi yem girdileri çok pahalı. Gerçekten bir torba yemin 60-65 lira olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu hayvanların bakım, besleme şartlarını iyileştirip hayvanlara yem vermezseniz o da size kuzu vermiyor, et vermiyor, süt vermiyor. O yüzden kaliteli yemlerle, kaliteli yoncayla, kaliteli fiğ ile, kaliteli otlarla ve arpa, buğday, mısır, yulaf gibi yemlerle, özellikle kuzu yetiştiriciliğinde kuzu başlangıç yemi, kuzu büyütme yemi dediğimiz yemlerle beslemek zorundayız. Bu hayvanlara eğer yem yedirmezseniz onların gelişmesi zayıf oluyor, kilo almıyor, anneleri et vermiyor, süt vermiyor. O yüzden yem giderleri de yüksek, ilaç fiyatları da çok yüksek. Bu da maliyeti yükseltiyor" dedi.

"Hayvanların ilaçları yüzde 40 zamlandı"

Özellikle son 1-2 ayda hayvanlara uygulanan ilaç fiyatlarının da yüzde 30, yüzde 40 civarında yükseldiğini iddia eden Başkan Aktürk, "Türkiye'de hayvan ilaçları artık insan ilaçlarından daha pahalı. Türkiye'de bir kutu antibiyotik 10 TL, onu da devlet karşılıyor ama hayvan ilaçlarında bir kutu antibiyotik 50-60 lira gibi fiyatlara geldiğini gördük. Bu da üreticiyi çok ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Hastalıklara karşı şap, veba, brusella, koyun keçi çiçeği gibi hastalıklara karşı aşılar var. Bu aşıların da maliyetleri çok yüksek. Tabii çoban giderleri falan da var. Aylık 3-4 bin liraya çoban bulmakta zorluk çekiyoruz. Tüm bu giderler üreticilerin belini büküyor. Dışarıdan bakıldığı zaman "hayvan fiyatları yüksek, et fiyatları yüksek" gibi gözüküyor ama gerçekten üreticiler de çok fazla para kazanmıyor. Ciddi bir gelir elde edemiyor. Eğer bu işten çok ciddi gelir elde edebilirlerse hayvan sayısı, verimlilik, karkas ağırlığı da artar ve üreticiye iyi para kazandırması lazım. Bu giderlerin düşürülmesi lazım" şeklinde konuştu.

Hayvan üreticisi Ahmet Erkek ise, "Hayvancılıktaki yetiştirme giderlerimiz artıyor. Yem fiyatları, ilaç fiyatları gibi her şeyin fiyatı artıyor. Artınca tabii ki et fiyatları da yükseliyor. Bizim de bir şekilde yapmamız, kurtarmamız, devam etmemiz gerekiyor. Girdiler düşmezse fiyatlar mecburen yükselmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.