Aksaray’da Kültür Varlıkları Onarım Ve Restorasyonları İçin Çalışma Başlatıldı

Aksaray’da Kültür Varlıkları Onarım Ve Restorasyonları İçin Çalışma Başlatıldı

Aksaray’daki vakıf eserleri ve türbelerin bakım onarım ve restorasyonlarının yapılması için çalışma başlatıldı.Vali Şeref Ataklı Başkanlığında düzenlenen toplantıda Aksaray’da onarım ve restorasyona i...

Aksaray’daki vakıf eserleri ve türbelerin bakım onarım ve restorasyonlarının yapılması için çalışma başlatıldı.

Vali Şeref Ataklı Başkanlığında düzenlenen toplantıda Aksaray’da onarım ve restorasyona ihtiyacı bulunan vakıf eserleri ve türbelerin son durumu ele alındı. Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ, Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Karahanlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve uzmanlar katıldı.

Vali Şeref Ataklı, ecdat yadigarı Türk kültür ve medeniyetinin örneği olan eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması için yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Aksaray’da bulunan bir çoğu Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait eserler ile yaşadıkları dönemlerde insanlara rehberlik etmiş, kendilerinden sonraki nesillerin daha iyi yetişmesi için büyük gayret göstermiş alimler ile manevi önderlerin türbelerinin yok olmasını önlemek için ilk önce tespit çalışması yapıldığını ifade eden Vali Şeref Ataklı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından şehir merkezi, köy, kasaba ve ilçelerde genel bir alan taraması yaptığını taşınmaz kültür varlığı olarak adlandırılan bu yapıların mülkiyet durumları ve mevcut yapısal durumlarının tespit edilerek rapor haline getirildiğini ifade edildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Aksaray Belediyesi ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Aksaray’da bulunan bir çok vakıf eseri ve taşınmak kültür varlığı olan türbelerde bakım onarım ve restorasyon çalışması yaptığını belirten Vali Ataklı, mülkiyet sorunları nedeniyle harabeye dönen sivil mimari, türbe ve diğer kültür varlıklarının da yeniden ayağa kaldırılacağını kaydetti. Kurumlar arası koordinasyon sağlanarak bu yapıların sorunlarının çözüleceğini vurgulayan Vali Ataklı, “Vakıflar, Aksaray Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde Aksaray’da bulunan bu yapıların bakım, onarım ve restorasyonlarını öncelikli olanlardan başlayarak yapacağız. Aksaray Belediyemiz bu noktada birçok eser için proje hazırlamış ve gerekli bakım ve restorasyonları tamamlamıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz de kendisine ait eserlerle ilgili restorasyon çalışmalarını yürütmektedir. Bunlardan bir tanesi olan Kılıçaslan Türbesi ve köşkünün ihalesi yapılmış olup önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmasına başlanacaktır” dedi.

Toplantıda Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı araştırma sonuçları değerlendirilerek belirlenen 32 yapının mülkiyet durumları, bakım veya restorasyon ihtiyaç durumu ele alındı. Vali Ataklı çalışmaların kısa sürede tamamlanarak bu yapıların Aksaray’ın kültür varlığı olarak en iyi şekilde koruma altına alınacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.