Aksaray’da Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Aksaray’da Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Aksaray'da Ahilik Haftası kutlamaları, Aksaray Belediyesi önünde mehter takımı eşliğinde yürüyüş ile başladı.

Aksaray'da Ahilik Haftası kutlamaları, Aksaray Belediyesi önünde mehter takımı eşliğinde yürüyüş ile başladı.

15 Temmuz Milli İrade Meydanda yapılan kutlama etkinliğinde bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, ahi kelimesinin aslında kardeş anlamına gelen bir sözcük olduğunu söyledi. Başkan Ceylan, "Ahi Evran'ı Veli Hazretleri'nin nasihatleri ile devam etmek istiyorum. "Hak ile sabır dileyip gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışan bizdendir" Ahiler teşkilatı kurulurken helal kazanç ve güzel ahlak diye bir şey vardır. Ahi Evran'ı Veli Hazretleri'nin nasihatlerini dinlediğimizde özellikle "Doğru ve sabırlı ol, yalan söyleme, büyüklerinden önce konuşma, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesi, yumuşak davranmasını, kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol" demiştir. İşte Bizler böyle bir neslin 21. Yüzyıl Ahileri olarak bu değerli geleneği ve kültürü nesilden nesile aktarılması için de büyük çaba sarf etmekteyiz" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise, Ahilik teşkilatının Selçuklu medeniyetine ait olduğunu belirtip 4 medeniyet düsturundan bahsetti. Başkan Yazgı, "Ahilik Teşkilatı Selçuklu medeniyetimizin bir tanesidir. Tarihçilerin söylediği şu düstur vardır, derler ki; 4 tane unsur üzerine bu medeniyetler yükselmiştir bir tanesi "Bacıyan-ı Rum" yani yeni İslam'la tanışmış, yeni medeniyetle tanışmış olan topluluklardaki hanımefendileri sofra adabından tutun da eşlerine karşı olan davranışlarıyla İslam'ın yayılmasını nasıl önemli olduğuna varıncaya kadar birçok noktada aile içi iletişimde Bacıyan-ı Rum'un çok büyük etkisini görürüz" dedi.

Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, "Ahilik gibi çok önemli bir kültürümüzü bugün hatırlamanın ve yâd etmenin onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Biz de sizlerin arasında olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. 1071'de Anadolu'ya giren Türkler kısa zamanda bütün Anadolu'yu İslamlaştırmış ve Anadolu'nun her yerinden Türkçe konuşmaya başlamış. Bu o kadar büyük bir başarı ki tarihçilerinin gösterdiği bu kadar kısa bir zamanda hiç bilinmeyen bir memleketin İslamlaşması ve Türkçe konuşması. İşte başkanımızın da ifade ettiği gibi bu Ahilik gibi teşkilatların sayesinde olmuştur. Türk güzel ahlakı, İslamiyet ahlakı ve kuralları ile birleşince mükemmel ötesi bir oluşum ortaya çıkıyor. Ahilik aynı zamanda tasavvufi bir dernek ama bir hırka bir lokma deyip sadece oturan bir tasavvuf anlayışı değil aynı zamanda ticaret yapan üreten ve bunun kurallarını yine tasavvufi veya İslami Türk gelenekleri ile birleştiren bir kuruluş" diye konuştu.

Ardından kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise, konuşmasında tüm esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası kutlayarak, "Bu hafta aslında Ahilik değerinin anıldığı, Ahilik üzerinden de insan olmanın ölçülerinin neler olabileceğini bir kez daha bu hafta vesilesiyle hatırlatılıyor. Yılın 365 günü ahi kardeşlerime, kardeşlik hukukunun bütün iş ve meslek hayatları boyunca yayılmasını temenni ediyorum. Ecdadımızın Selçukludan, Osmanlıdan o topraklara hükmederken o topraklarda farklı kültürlerde farklı değerler ile arada yaşarken insan olmanın kul olmanın ve işinizi yaparken de o dünyalık nefsi karıştırmadan bu işleri nasıl yürütmenin değerlerini Ahilik yemini ile beraber onu da bir yemine bağlamasıyla hatırlatıldığı, yaşatıldığı, geçmişin ecdadın bize bıraktığı mirasın anıldığı günlerdeyiz. Ben öncelikle böyle bir ecdadın torunu olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu değerler hepimizin değerleri. Biz bu değerlerle bugüne kadar gerçekten bunları yaşatmak, yaşamak ve toplumun tüm kesimlerine ve dünyaya da bu anlamda örnek olma adına böyle geniş zengin bir mirasın aslında mirasçılarıyız" ifadelerini kullandı.

Vali Aykut Pekmez de, "Kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde toplayan Ahilik esasında sadece bir esnaf kuruluşu veya esnaf teşkilatı değil, ahlaki ve ticareti birbiriyle buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerden toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran bütünleştiren ve en önemlisi millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Dünyada belki bu kadar eski bu kadar köklü bir teşkilata rastlamak mümkün değil. Hepimizin de bildiği gibi Ahilik teşkilatının temelleri 13. Yüzyılda Ahi Evran tarafından atılmıştır. Ahi Evran Anadolu'nun İslam ve Türk yurdu olmasında büyük katkı sağlamış , bunun temellerini atan önemli şahsiyetlerden biri olmuştur. Ahilik prensipleri Yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkarlarımız hem de Anadolu insanı için kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. İş ve meslek ahlakında dürüstlük, güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, cömert ve güler yüzlü olmak Ahiliğin önemli kurallarındandır. Esasında günümüzde sosyal ve ticari hayatı düzenleyen bütün dünyada mesleki örgütlenmeler, Tüketici Hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık, ustalık gibi uygulamalar Ahilik kültürünün izlerini taşımakta Ahilik kültürünün bugüne yansıması olarak gözümüze çarpmaktadır. Yüzyıllardır devam eden önemli bir kuruluşu kuran başta Ahi Evran olmak üzere tüm emeği geçen ecdadımızı şükranla anıyorum. Tüm Esnaf ve Sanatkârlarımızın Ahilik haftasını kutluyorum" diye konuştu.

Kutlamalara Vali Aykut Pekmez, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, STK başkanları, siyasiler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ahiler haftası münasebeti ile Aksaray Belediyesi tarafından programın sonunda vatandaşlara pilav dağıtıldı.

Aksaray’da Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Aksaray’da Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Aksaray’da Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.