49 rehine nasıl kurtarıldı? İşte detaylar

49 rehine nasıl kurtarıldı? İşte detaylar

MİT'in öngörüsü 1.5 ay ile 1.5 yıl arasına yayılan bir program hazırlandı ve çalışmalar çok gizli yürütüldü...

İnsansız hava araçları, elektronik cihazlar ve bölgedeki MİT elemanları ile an be an takip edildiler. Hiçbir istihbar örgütünün katkısı olmadı.
MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı

5-6 kez rehineleri kurtarma noktasına geldi ancak son anda aksilik çıktığı için gerçeleşmedi.
Musul'dan dün öğle saatlerinde yola çıkarılan Türk rehineler, Türkiye tarafından an be an takip edildiler. Akçakale'nin karşısındaki Talafer'e getirildiler. Burada da MİT tarafından teslim alındılar.

Bu yer değiştirmeler hem MİT elemanları hem de uydu üzerinden adım adım takip edildi. MİT'in personel ve ailelerinin nerede olduğundan hep haberi vardı.

Aynı kaynaklar, kurtarma operasyonunu sadece Türkiye'nin gerçekleştirdiğinin ve hiçbir şekilde yardım alınmadığının altını çizdiler. Başba bir ülke ya da istihbarat kurumunun desteğinin alınmadığına vurgu yapıldı.

FİDYE ÖDENMEDİ

Akıllardaki sorulardan biri de fidye meselesi. '49 kişi için IŞİD'e bir fidye ödendi mi?' sorusuna da yanıt veren güvenlik kaynakları, kesinlikle bir fidye pazarlığı olmadığını ve fidye ödenmediğini vurguladılar.

ÇATIŞMA YAŞANMADI 

Yerel kaynaklarla yürütülen temaslar sonucu 49 kişiden 46'sının; rehinelerden 3'ü Irak vatandaşıydı, Türkiye'ye getirilmeleri sağlandı. Bu temas nedeniyle hiçbir çatışmanın yaşanmadığı belirtildi.

AKÇAKALE'DEN GİRİŞ YAPTILAR 

Yerel kaynaklara göre, 49 kişi kararlaştırılan yere getirdi ve bu buluşma Musul'da yaşandı. Musul'da teslim alınan Türk vatandaşları, MİT tarafından güvenlik gerekçesiyle Suriye üzerinden Türkiye'ye getirildi.

GİZLİ KALACAK 

Öte yandan Başbakan Davutoğlu, serbest kalanlarla buluşmak üzere Bakü'den Şanlıurfa'ya giderken, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

49 kişinin özel bir ekip tarafından alındığını vurgulayan Davutoğlu, operasyonla ilgili bilgilerin gizli kalacağı vurgusu yaptı. Davutoğlu bu ayrıntıları sadece

üst düzey yetkilerin bileceğini kaydetti.

ntv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.