3 Donörlü Tüp Bebek Tedavisi Başarıya Ulaştı

3 Donörlü Tüp Bebek Tedavisi Başarıya Ulaştı

Amerikalı bilim adamlarından 3 donörlü tüp bebek tedavisinde müjdeli haberler var.

Bilim adamları, tüp bebek tedavisinde yeni bir çığır açtılar. Tedavide uygulanan en son teknoloji ve yöntemlerin başarılı sonuçlar verdiği ve insan ve hayvan deneklerde olumlu sonuçlar elde edildiği haberini tüm dünyaya duyurdular.

Haberi Nature dergisinde yayınlanan bir makaleyle duyuran bilim adamları 3 donörün karışımı ile oluşturulan embriyoların oldukça sağlıklı göründükleri bulgusunu müjdelediler. Laboratuarda yetişen insan embriyoların çoğunun normal embriyodan farkı olmadığını söyleyen bilim adamları, maymunlar üzerinde uygulanan tedavide ise donörlerin gayet sağlıklı oldukları ve normal düzeyde gelişip 3 yaşına geldikleri bilgisini de eklediler.

3 donörlü tüp bebek tedavisinin İngiltere de uygulana birliği hususunda farklı görüşler olsa da kamu izni için görüşmelere başlanmış bulunmakta.

Ülkemizde ise bu konu hakkında sağlık bakanlığına iletilmek üzere bütün bulgular toplanılmakta ve gereken hazırlıklar yapılmaktadır.

Bu tekniğin uygulanma amacı ise; tüp bebek tedavisinde gelişen zayıf embriyoların güçlendirilmesi ve mitakondriyel hastalıkların ölümcül etkilerinin sıfıra indirgenmesi amaçlanmıştır. Çünkü bu hastalıklar DNA üzerinden anneden çocuğa geçebiliyor ve kas erimesi, körlük, kalp iflas gibi hayati sendromlara sebebiyet verebiliyor. Bilim adamları bu tüp DNA kusurlarının oluşmaması için 2 kadından elde edilen yumurtanın bu tür kusurları önlediği bulgusu üzerinde hassasiyetle duruyorlar.

Bu tedavide anne ve babanın DNA bilgileri baz alınarak bir başka sağlıklı yumurtanın içerisinde birleştiriliyor. Kısacası, anne adayı veya baba adayında ortaya çıkabilecek genetik bozukluk durumunda sağlıklı bir mitakondriye sahip bir yumurtada dölleyerek embriyoyu kuvvetlendirmek ve oluşabilecek kusurları önlemek hedefleniyor.

Mitokondri (yumurtanın beyazı içerisinde küçük bir siyah nokta gibi düşünülürse), genetik verilerin küçük bir miktarı (tıpkı bir mikro çip gibi) yumurtanın stoplazmik sıvısının içerisindeki bu noktada bulunmaktadır. Arta kalanında ise saç, kaş ve göz rengimiz gibi detayları belirleyen genler bulunmaktadır.

3 donörlü embriyoları oluşturmak amaçlı 2 yöntem üzerinde çalışan bilim adamları, bu yöntemlerin birinde başarıya ulaşabildiler.

3 donörlü embriyo için çalışılan yöntemler:

1. Kadının yumurtasındaki nukleusu alarak, nukleusu alınmış sağlıklı bir yumurtaya yerleştirmek hedeflenmiştir. Oluşan bu yeni yumurtayı ise baba adayının spermi ile döllemektir.

2. Kadının yumurtasını dölledikten sonra nukleus çıkarılarak sağlıklı bir yumurtadan elde edilen nukleusu eklemektir.

Bilim adamlarının denedikleri ve başarılı oldukları yöntem bunlardan birincisidir.

Kaynak: bulenttiras.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.